Кипър се бори с нашествшието от комари, пренасящи болести, като

...
Кипър се бори с нашествшието от комари, пренасящи болести, като
Коментари Харесай

Вижте как Кипър се бори с нашествието от комари

Кипър се бори с нашествшието от комари, пренасящи заболявания, като внася стотици хиляди от насекомите, откакто са били стерилизирани посредством радиация, заяви АП.

Битката е съсредоточена главно върху унищожаването на типа комар Aedes aegypti, който е открит в огромни количества в крайбрежния град Ларнака на островната страна. Иродотос Иродоту, началник на санитарната екологична работа на Кипър, съобщи пред Асошиейтед прес в сряда, че Aedes aegypti е бил особено таргетиран, с цел да се предотврати евентуалната му миграция към континентална Европа.

Усилията са ориентирани и към комара Aedes albopictus на острова, който е по-често срещан в Европа. И двете разновидности могат да предават на хората рискови болести като денга, зика и жълта тресчица, както и вируса на западнонилската тресчица.

Иродоту сподели, че неговата работа събира и изпраща и двете разновидности на комари - както яйца, по този начин и инсекти - до лаборатории в Италия и Австрия, където се отглеждат и разделят на мъжки и женски. След това мъжките комари се стерилизират посредством излагане на йонизиращо излъчване в централата на Международната организация за атомна сила във Виена. След това към 100 000 комара се връщат назад на острова всяка седмица, с цел да могат да бъдат пуснати на избрани места и по време на размножаването, откакто бъдат нахранени. Чифтосването няма да докара до поколение и вследствие на това популацията на комарите понижава.

Програмата, която беше тествана и в други европейски страни, в това число Италия и Гърция, ще продължи до края на годината, съгласно Иродоту. Разходите по програмата се поемат главно от Международната организация за атомна сила. Ползите от програмата са, че управляващите няма да би трябвало да прибягват до евентуално нездравословни инсектициди, с цел да унищожават насекомите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР