Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може

...
Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може
Коментари Харесай

Руската църква къса отношения с митрополит Николай

Светият Синод на Руската православна черква реши, че не може да има съслужение с петима високопоставени български духовници. Причината е, че въпросните йерарси са " встъпили в църковно общение с разколници ", тъй като на 19 май са взели участие в Истанбул в литургия с " представители на една от украинските разцепнически групи ".

Това съгласно съветските духовници е нанесло " съществени вреди на връзките сред Руската и Българската православна черква ".

Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият свещеник Сионий и смолянският свещеник Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит.

В решението на Руската черква се споделя: 

„ Светият Синод на Руската православна черква изрази дълбока тъга от обстоятелството, че йерарсите на Българската православна черква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият свещеник Сионий и Смолянският свещеник Висарион са взели участие в съслужение с представители на украинска разколническа група, като по този метод са нанесли сериозна щета на връзките сред Руската и Българската православна черква. Участниците в съвещанието обявиха невъзможността за взаимно служене с посочените йерарси, които са влезнали в църковно общение с разколниците “, се споделя в дневниците на Синода, представени от ТАСС.

Николай е един от деветимата митрополити, сред които би трябвало да бъде определен нов патриарх на БПЦ;

Сионий управлява (за пръв път в историята на българската църква) два от трите най-големи манастира - Троянската (от 2014 г) и Бачковската (от 2019 г.) света обител. Третият е Рилският манастир, като те са ставропигиални, т.е. са под директната пълномощия на Светия Синод. Тримата упоменати митрополити - Николай, Киприан и Иаков, са измежду 13-те членове на Светия Синод на БПЦ.

Заседанието в Даниловския манастир в Москва е управлявано от патриарх Кирил, а отчетът за случилото се в Истанбул е на митрополит Волокаламски Антоний, който управлява Отдела за външни църковни връзки, оповестява БГНЕС. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР