Кипър иска подкрепата на Румъния за разрешаване на проблемите с

...
Кипър иска подкрепата на Румъния за разрешаване на проблемите с
Коментари Харесай

Кипър иска помощ от Румъния за разрешаване на проблемите с Турция

Кипър желае поддръжката на Румъния за разрешаване на проблемите с Турция, написа през днешния ден в. "Ромъния либера " и осведоми, че министърът на външните работи на Румъния е разговарял с кипърския си сътрудник Никос Христодулидис.

Министерството на външните работи на Румъния заяви през вчерашния ден, че по самодейност на кипърския първи посланик Никос Христодулидис се е състоял телефонен диалог с румънския външен министър Богдан Ауреску. Двамата министри са разискали в детайли конфликтната обстановка в Източното Средиземноморие.

Министър Ауреску е призовал още веднъж към успокоение и понижаване на напрежението посредством разговор сред забърканите страни, като е подчертал значимостта на намиране на решение в сходство с интернационалното право - било посредством договаряния или посредством интернационален арбитраж.

В този подтекст румънският външен министър е изразил пред сътрудника си от Кипър готовността на Румъния да показа своя опит в процеса на морско разграничение в Черно море, който бе позволен в Международния съд в Хага. В този развой участваха Румъния и Украйна, а ръководителят на преговорния екип от румънска страна бе Богдан Ауреску, който тогава бе държавен секретар в министерството на външните работи, напомня "Ромъния либера ".

Едно от сходствата на разногласието сред Турция и Кипър, и този сред Румъния и Украйна, е, че едната страна е членка на Европейски Съюз, а другата - не, което прави невероятно разрешаването на казуса на ниво Европейски Съюз, отбелязва румънският вестник.

Военни делегации на Турция и Гърция организираха в централата на НАТО в Брюксел четвъртото си съвещание на техническо ниво, на което разискаха методите за понижаване на риска от произшествия в Източното Средиземноморие, заяви Анадолската организация, базирайки се на изказване на турското министерство на защитата.

Нова среща от разговора се планува да се състои идната седмица.

Срещите в Брюксел бяха планувани след диалог на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Първият от поредицата механически диалози се състоя на 10 септември, припомня Анадолската организация.

Двете страни си оспорват суверенитета в избрани региони на Източно Средиземно море, богати на естествени запаси.

Министрите на външните работи на Турция и Германия Мевлют Чавушоглу и Хайко Маас са провели през днешния ден телефонен диалог, заяви по-рано пред публицисти източник от турското външно министерство.

Източникът посочи, че тематика на диалога е била обстановката в Източно Средиземно море.

Напрежението сред двете членки на НАТО се повиши, откакто на 10 август Турция изпрати транспортен съд за сеизмологични изследвания и бойни кораби в регион, за който претендира Гърция, което тласна Атина да стартира военноморски учения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР