Кипър е изправен пред остър недостиг на работна ръка във

...
Кипър е изправен пред остър недостиг на работна ръка във
Коментари Харесай

Остър недостиг на работна ръка в Кипър

Кипър е изправен пред изострен дефицит на работна ръка във всички области на икономическата активност, сигнализират работодателските организации и синдикатите. Страната е с максимален растеж на свободните работни места в Европейски Съюз, само че липсват фрагменти за тях. Българите, работещи на острова, също имат дял в измененията в локалния трудов пазар.

Започналото възобновяване на икономическата интензивност в Кипър след коронавирусната пандемия открои липса на личен състав във всички бизнес браншове, демонстрират последните оповестени статистически данни.

В края на второто тримесечие свободните работни места в страната са близо 7400, което е растеж с над 77% по отношение на същото тримесечие на предходната година, оповестява БНР.

Това е и най-голямото нарастване по този индикатор в целия Евросъюз.

Повечето незаети позиции са в ресторантьорството и хотелиерството, в които е регистриран и максимален брой безработни.

Заради рецесията в туризма вследствие на въвежданите ковид-ограничения, доста сезонни служащи, огромна част от които са европейски жители, в това число българи, са напуснали, регистрират работодатели и синдикати.

Според Кипърската хотелиерска асоциация няма задоволително хора, които могат да бъдат наети на освободените работни места, защото кипърците не желаят да ги заемат.

Социалните сътрудници са сложили въпроса за неналичието на служащи в доста стопански браншове пред министъра на труда.

Те упорстват да се уреди наемането на работа на жители на страни отвън Европейски Съюз, на търсещи леговище или задгранични студенти в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР