Киноиндустрията в България започва скоростно възстановяване - само за първото

...
Киноиндустрията в България започва скоростно възстановяване - само за първото
Коментари Харесай

Зрителите се връщат в кината

Киноиндустрията в България стартира скоростно възобновяване - единствено за първото полугодие продадените билети са съвсем 80% от тези за цялата 2021 година Влияние оказва палитрата от нови заглавия и министър председатели, които бяха забавени поради пандемията, както и разхлабването на ограниченията против коронавирус, което върна феновете в салоните. През предходната година продажбите бяха едвам на половина от тези преди пандемията. Сега съществена част от продажбите се осъществят от най-големите киносалони, които се намират главно в София и другите огромни градове.
Зрителите и приходите се усилват
От началото на 2022 година до края на юни в страната са продадени общо малко под 1.8 млн. билета, което е донесло доходи от над 18.7 млн. лева Резултатите надалеч задминават тези за цялата пандемична 2020 година като разликата в продадените билети е 145%, а при приходите - 159%. разликата не е толкоз огромен, само че това е и предстоящо имайки се поради, че тогава месеците без ограничавания бяха повече и хората можеха да посещават всеобщи и културни събития. От " Националния кино център ", които дават данните нямат разбивка за полугодията на предходните години, по тази причина и сметката е по отношение на задачите предишни две години.

" Мерките против разпространяването на вируса от ковид-19 са относително демократични и от началото на годината не е имало затворени обекти ", разяснява пред " Капитал " Ивайло Мънев, общоприет управител в Cine Grand за България. Той показва и обстоятелството, че през 2022 година досега са излезли на огромен екран не малко филми, чиято премиера е била планувана за 2020 и 2021 година Това притегля феновете, които са изтощени след затварянията и рестриктивните мерки.
Великолепната петорка Сред филмите привлекли най-вече аудитория през първата половина на годината (с премиера през 2022 г.) има два български. Това са " ", за който са закупени над 96 хиляди билета и с доходи в размер на малко над 1 милион лева, както и " " с продадени съвсем 89 хиляди билета за 812 хиляди лева Най-гледан е " Соник: филмът 2 " със 129 хиляди продадени билета за 1.2 млн. лева, а незабавно след него се подрежда " ", за който са платени 1.5 млн. лева за продадените 124 хиляди билета. Петицата се затваря от " Май алената панда " с 86 хиляди билета, от които са постъпили 815 хиляди лева Реклама
Все отново към този момент за изцяло възобновяване и връщане до равнищата от преди пандемията е към момента рано да се приказва. През 2019 година продадените билети са били над 4.7 милиона за 47.3 млн. лева Очакванията на промишлеността въпреки всичко за цялата година продажбите да се приближат оптимално до равнищата си от преди ковид-19. Това, естествено, ще е допустимо само при запазването на настоящето състояние с работещи обекти и неналичието на условия за имунизация и документи.
Формулата - местоположението и в мол
На челни места в класирането по брой фенове в страната са киносалоните в огромните градове и главно в столицата, като всички от тях се намират в търговски центрове. Лидер остава киното на Cinema City в " Парадайс център " с 204 хиляди продадени билета като на второ място спрямо 2021 година излиза Cine Grand в " Ринг мол " със 183 хиляди. Тройката се добавя от обекта на Cinema City в " Мол София ", в който са продадени над 162 хиляди билета, а четвърти е салонът на същата верига в Пловдив с 124 хиляди Пети е обектът на " Кино Арена " в The Mall на Цариградско шосе в София с общо 120 хиляди продадени билета.

Докато всички киносалони в топ 10 по брой продадени билети са на 70-80% от резултатите си за цялата минала година, то двете Cine Grand в столицата (и единствени в страната) са на към 100%. Това значи, че в случай че до края на годината няма стягане на ограниченията против ковид-19 и затваряне на киносалони, то те доста ще подобрят резултатите си. Киносалонът в " Ринг мол " е даже на 105% от миналогодишните си резултати - съвсем 183 хиляди продадени билета. Приходите от своя страна са съвсем 2.4 млн. лева или на 105% от миналогодишните 2.1 млн.

Киносалонът в " Парк център " е с придходи в размер на съвсем 986 хиляди лева или 105% от тези за цялата 2021 година Тази сума е от продадени над 86 хиляди билета, до момента в който за миналата година те са били 90 хиляди
Реклама
Генерален управител на Cine Grand Ивайло Мънев разяснява, че това, което оказва помощ на веригата да притегля повече фенове съгласно него е обслужването и улеснения като кресла, които се разпъват (някои от съперниците също имат такива).

Макар и обслужването да е значимо за потребителите, надали това е единствената причина за привличането на толкоз фенове. В същото време цените не са понижавани, няма и по-различни промоции от тези на конкуренцията, които да са предлагани във веригата, съгласно Ивайло Мънев.

За киносалона в " Ринг мол " може да се уточни е една косвена причина, касаеща местоположението на комерсиалния център - той е на околовръстния път на София. От края на 2021 година то беше разширено с тъй наречените Южна дъга от Младост до автомагистрала " Тракия ", което облекчи доста пътуването в региона. За живущите в кварталите към него и от околните обитаеми места на юг сега е доста по-удобно и бързо да отидат на кино в " Ринг мол ", в сравнение с да чакат в тапите в центъра.

За другия обект на веригата не може да се даде сходно пояснение, защото е в идеалния център на София и достъпът не е толкоз елементарен. Все отново точно близостта му до НДК, Витошка и не на последно място до метростанция, може да бъде изтъкнато като преимущество, въпреки и последното да важи и за киното от веригата Cinema City в " Парадайс център ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР