Киноа, амарант, елда и чия, наричани още древните зърна

...
Киноа, амарант, елда и чия, наричани още  древните зърна
Коментари Харесай

„Древните зърна“- мъдростта на храненето

Киноа, амарант, елда и чия, наричани още „ античните зърна “, те осигурявали съществени хранителни субстанции на човечеството в продължение на епохи.

 1

„ Древните зърна “ е малко объркващо разбиране, тъй като някои от тях не са зърна, само че този общ термин се употребява за всички тях.

Тези дни, когато хора алергични към глутен се срещат по-често от левичарите, “древните зърна “ са 100 процентовото решение за уравновесено, здравословно и без глутен хранене. Всички те могат да се употребяват в доста предписания и през днешния ден се радват на растеж в  известността.

Може да не са задоволителни за фрапантна смяна в посока по-качествен живот, само че тези зърна могат да ни бъдат в помощ за едно положително начало.

киноа

 2health-benefits-of-quinoa

Начало: инки  /Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия/

Възраст: 3 000 години

Киноата е зърноподобна просвета с висока хранителна стойност, която принадлежи към семейство Лободови /Chenopodiaceae/.  Води началото си от региона на Андите в Южна Америка от преди повече от  3 000 години. Киноата е наричана от инките " майка на семената " и се е смятала за свещена храна. Зърната киноа съдържат незаменими аминокиселини, калций, магнезий и желязо, също по този начин те са добър източник на фибри и фосфор. След прибиране на реколтата, зърната се обработват до унищожаване на покритието, съдържащо горчиви на усет, по този начин наречени, сапонини.  Зърната  киноа, като цяло, се варят по същия метод, както ориза, и могат да бъдат употребявани в необятна гама от ястия. Листата й се ядат като листни зеленчуци, които доста наподобяват на амарант, само че комерсиалната им наличност е лимитирана.  

амарант

 5health-benefits-of-amaranth

Начало: ацтеки /Мексико

Възраст: 6 000 – 8 000 години

Едно от най-ранно известните растения употребявани за храна, амарантът е отглеждан от ацтеките преди 6 000-8 000 години. Наименованието му значи „ неугасващото “, неувяхващото цвете. Според латинската митилогия пък, амарантът оказва помощ против физически рани, душевни терзания, болежка и всевъзможни други човешки страдания, тъй като е магическо. Това, което се знае сигурно е, че амарантът има  високо наличие на желязо, магнезий, фосфор, калий и също по този начин, това е единственото зърно,  документирано да съдържа витамин С.

чиа

 4health-benefits-of-chia-seeds

Начало: маите и ацтеките /Мексико/

Възраст: 3 500 години

Семената от чиа, богатият на растителна основа международен източник на Омега -3, идват  от Мексико и Гватемала, а на езика на маите Chia значи „ мощ “. Чия семената обезпечават на организма витамин А,B,E, D и минерали като калций, желязо, мед и магнезий. Също по този начин те са източник и на протеини, аминокиселини и фибри.

елда

 3health-benefits-of-buckwheat

Начало: Югоизточна азия /Индия/

Възраст: 6 000 години

Елдата също принадлежи към семейство Лападови и има няколко разновидности – многогодишна елда /Fagorpyrum cymosum/, елементарна елда / Fagorpyrum esculentum/ и татарска елда / Fagorpyrum tataricum/. За татковина на елдата се счита Индия, а пътя на тази просвета се свързва със земите на Алтай.  Около 7-8 век елдата навлиза в Русия, а в Европа тя доближава едвам 17-8 век. Обикновената елда е известна още с съветското название гречка. Богата на  желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, също по този начин тя съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова), витамините А, С, PP, Р и флавоноиди, които оказват помощ за закъснение процесите на стареене.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР