Кино-литературният фестивал Cinelibri открива на 8 октомври в зала 1

...
Кино-литературният фестивал Cinelibri открива на 8 октомври в зала 1
Коментари Харесай

Книга, камера, екшън!

Кино-литературният фестивал Cinelibri открива на 8 октомври в зала 1 на НДК с премиера на дълго чакания първи игрален филм на Теодор Ушев " φ1.618 " - антиутопия, основана на романа " Пумпал " на Владислав Тодоров.

Осмото издание на Cinelibri, проведен от издателство " Колибри ", обичайно ще събере нови и остарели екранизации по книги, а тази година ще е по-голям акцентът върху документални филми за писатели (сред тях са Милан Кундера и Сол Белоу).

Сред интернационалните заглавия, които за първи път ще бъдат показани пред българска аудитория, са " Синът " на Флориан Зелер, който самичък приспособява пиесата си за огромен екран. Той ще търси повтаряне на триумфа си с предходния си филм, " Бащата ", с който завоюва два оскара. Двете истории са част от драматургичната трилогия на Зелер, която включва и пиесата " Дъщерята ". За най-новия си филм той събира на едно място Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и още веднъж Антъни Хопкинс.
Хю Джакмaн в " Синът "
Съвременното италианско кино ще бъде показано посредством номинирания за " Златна палма " " Носталгия " на Марио Мартоне, по романа на Ермано Рия. Няколко пласта история, кино и литература се смесват в " Да живееш " - английски римейк на Ikiru (1952) на Акира Куросава, с писателя и Нобелов лауреат Казуо Ишигуро като косценарист и Бил Наи (About Time, Love Actually) в основната роля.
Реклама
Ще бъде засилено наличието, насочено към деца - в програмата е и " Малкият Никола: Какво чакаме, с цел да бъдем щастливи? " , по претекстове от известната поредност на писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе, който умря през август.

Българското кино е солидно показано, само че най-вече посредством документални филми: най-новият план на Димитър Коцев - Шошо, " Следеният човек " , филмът " Воев " на Биляна Кирилова за създателя на " Нова Генерация " и стихотворец Димитър Воев, пробният " Нашето безшумно местенце " на живеещата във Франция писателка и режисьора Елица Георгиева, " Светлина от осенки " на Христо Илиев - Чарли, който споделя за работата на фотографа Иво Хаджимишев, " Едни софийски бардове и локални птици " на Ирина Китова, както и " Дъга - роман в картинки ", в който Мария Николова наблюдава историята на комикс списанието. Присъствието на Ушев се добавя и от документален филм за неговата работа - " Невидими връзки " на Борислав Колев.

Фестивалът ще бъде опция и да забележим игралния " Шекспир като улично куче " , новият режисьорски план на познатия повече като артист Валери Йорданов, както и " Януари " , нео ноар прочита на Андрей Паунов върху пиесата на Йордан Радичков. 100-годишнината на писателя Анжел Вагенщайн ще бъде маркирана с три кино лентата по негови сюжети.

Цялата стратегия, точни дати места на прожекциите, както и повече елементи към събитията на
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР