Ким Чен Ун на Северна Корея очаква да се ангажира с Путин в Русия за активен напредък в преговорите за оръжия, казват САЩ

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун очаква да се ангажира с
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун очаква да се ангажира с руския президент Владимир Путин в Русия, за да продължи активно да напредва в преговорите за оръжия между двете страни, според правителството на САЩ.

„Имаме информация, че Ким Чен Ун очаква тези дискусии да продължат, за да включат дипломатически ангажимент на ниво лидер в Русия“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън относно текущите преговори за оръжия между Русия и Северна Корея.

Уотсън не каза кога и къде може да се проведе потенциална среща между Ким и Путин в Русия, но тя ще последва посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Северна Корея през юли и идва, след като американски официални лица миналата седмица казаха, че двете страни са „активно напредват” преговорите си за друга потенциална оръжейна сделка, която може да накара Пхенян да предостави оръжие в подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна.

Посещението на Шойгу беше направено, „за да се опита да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Русия“, каза Уотсън. „Призоваваме КНДР да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел, да не предоставя или продава оръжие на Русия.“

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският министър на отбраната Сергей Шойгу присъстват на военен парад в Пхенян, 27 юли 2023 г. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският министър на отбраната Сергей Шойгу присъстват на военен парад в Пхенян, 27 юли 2023 г. KCNA/Ройтерс/ФАЙЛ

След това пътуване друга група руски служители пътува до Пхенян за последващи дискусии, каза миналата седмица координаторът по стратегически комуникации на NSC Джон Кърби. Путин и Ким също са разменили писма, в които се ангажират да засилят двустранното си сътрудничество, добави той.

Ню Йорк Таймс първи съобщи за потенциалната среща в Русия, като каза, че се очаква да се състои този месец.

Си Ен Ен потърси за коментар руското посолство във Вашингтон.

В края на миналата година САЩ заявиха, че Северна Корея е доставила пехотни ракети и ракети в Русия за използване от силите на Вагнер. Потенциалната сделка, която се обсъжда, ще осигури значителни боеприпаси за различни видове оръжейни системи, включително артилерия, каза Кърби.

„Съгласно тези потенциални сделки Русия ще получи значителни количества и множество видове боеприпаси от КНДР, които руските военни планират да използват в Украйна. Тези потенциални сделки биха могли също да включват предоставяне на суровини, които биха подпомогнали руската отбранителна промишлена база“, каза Кърби, като обеща, че САЩ ще предприемат преки действия за санкциониране на всички субекти, участващи в потенциална сделка, и призова Пхенян да прекрати преговорите.

„Няма друг начин да гледаме на това освен отчаяние и слабост, честно казано“, добави Кърби.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР