Килограми пластмасови отпадъци уловиха“ в морето днес рибари от Ченгене

...
Килограми пластмасови отпадъци уловиха“ в морето днес рибари от Ченгене
Коментари Харесай

Килограми с пластмасови отпадъци уловиха рибари край Ченгене скеле в Бургас

Килограми пластмасови боклуци „ уловиха “ в морето през днешния ден риболовци от Ченгене скеле.  

Нетрадиционният улов е част от самодейностите по плана на Община Бургас „ Прилагане на ограничения за понижаване на морските боклуци в Бургаския залив “, който се извършва в партньорство с Фондация „ Шанс за децата и природата на България “, както и Неправителствени организации „ The Blue Army “, Исландия. Финансирането му е по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на ФМ на ЕИП 2014-2021.  

Идеята е всеки от риболовците да извади от морето, колкото е допустимо повече боклуци, в границите на 1 месец. Любопитната еко акция започва на 1 септември и ще продължи до края на септември.  



Всеки риболовец от локалната рибарска общественост, който се включи в самодейността, ще би трябвало да претегля и записва събраното количество пластмасови, стъклени и железни движимости от морското дъно и повърхнина. В края на месеца ще бъде ясно кой от тях е събрал най-вече боклуци. Най-активните ще получат дарове – ваучери за ловно-рибарски магазин.  

Предвидени са и специфични контейнери за „ уловените “ в морето отпадъци, които ще бъдат сепарирани.  

С дейностите по плана се цели възстановяване на екологичния статус на морските води в Бургаския залив и повишение на публичната осведоменост, съзнание и отговорност на жителите за понижаване и попречване на морските боклуци.  

Продължителността на плана е 14 месеца.

Още от БУРГАС:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР