Килограм жив шаран е 8,00 лева, а изчистен и нарязан

...
Килограм жив шаран е 8,00 лева, а изчистен и нарязан
Коментари Харесай

Преди Никулден: И шаранът поскъпна, уловът бил слаб

Килограм жив шаран е 8,00 лв., а изчистен и нарязан на шайби е по-скъп - 13,00 лв.

Доволни сме от риболова в Черно море тази година, тъй като през есента пристигнаха доста пасажни риби и сега има доста и охладен, и прясно замразен чернокоп (лефер), тъй че неговата цена ще бъде много прилична, даже ниска по отношение на други години. При шарана нещата са по-различни – за жалост, уловът е малко, което ще вдигне цената. Освен това има огромен експорт за Румъния, а като се прибавят и поскъпналите фуражи, електрическа енергия и горива, е обикновено цените да са повишени. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Йордан Господинов, изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули БГ ФИШ (АПРП БГ ФИШ). 

Той въпреки всичко увери, че на пазара ще има задоволително риба – подписани са контракти, обезпечени са количества, тъй че ще има за всички. Пъстърва също има задоволително, както и паламуд, барбун, сафрид, освен това на много прилични цени.

Традиционно на Никулден се яде шаран с люспа и шарановъдите се ориентират от ден на ден към него, изяснява Господинов. Той добавя, че за разлика от други години в този момент шаран се продава целогодишно, което се дължи и на разширената търговия с Румъния.

Няколко дни преди навечерието на празника, търсенето на прясна риба в страната към момента не е в пика си. Това излиза наяве след проверки на тържища, магазини и пазари. Източник на проблеми за търговците се оказват и огромните вериги, които са добре заредени и са с конкурентни цени, а в доста случаи оферират рибата изчистена.

Това се вижда още на входа на " Женски пазар " в столицата, където една от комерсиалните вериги е сложила пред вратите си седмична оферта от 6,99 лв. за кг свеж български шаран. Навлизайки във вътрешността в пазара, цената е 10 лева/кг. Сред другите желани риби скумрията е на цена 7,30-8,30 лева/кг, паламудът е 12,80 лева/кг, мерлузата - 7,80-8,30 лева/кг, пъстървата се продава за 12,80 лева/кг, рагуто от сьомга е 5 лева/кг, а чернокопът - 9,60 лева/кг.

На различен столичен пазар – " Красно село ", шаранът се продава по 14,60 лв. за кг в профилирания магазин до пазара, а рибите са сред 1,5 и 3 кг. Иначе замразената чистена скумрия се търгува по 10 лв. за кг. Пресен див лаврак се предлага по 39,90 лева/кг. Риба фагри - прясна, известна  и като " царска риба " - по 42 лева/кг., сом (филе) е с цена 29,90, сьомгова пъстърва – по 21,30 лева/кг, само че филето от сьомгова пъстърва към този момент коства 27,90 лева/кг, а филе от тресчица се купува по 18,20 лева/кг. Котлетите от акула са 18,50 лв. за кг. Калканът лежи в тавата с лед с етикет 38,00 лв. за кг. Пресният паламуд може да се вземе против 16,90 лв. за кг. Може да си отнесете у дома и филе от риба звук против 59,00 лв. за кг.

На пазара в столичния квартал " Люлин " шаранът е с цена 10,80 лева/кг. На същата цена е и котлет от толстолоб, а измежду другите оферти е кефал за 10,50 лева/кг.

Като цяло търговците в София не виждат повишен интерес в последните дни. Казват, че търсенето е " както нормално ". Цените са по-високи от предходната година, само че в границите на 1-2 лв.. Справка демонстрира, че предходната годината цената на шарана в столицата е била приблизително 8,50 лева/кг.

В останалата част на страната ситуацията е сходно.

Цената на кг шаран в Сливенско е 8,50 лв., сподели репортерска инспекция в рибните магазини на Централния кооперативен пазар в града. По думите на търговците, тя се е покачила с 1-1,5 лв. спрямо предходната година по същото време. Освен сладководни риби в Сливен не липсват и морски като чернокоп и паламуд.

В Търговище цената на обичайния за празника шаран е 9 лв. за кг. По думите на Йордан Йорданов – притежател на профилиран магазин за риба и морски блага, такава ще се задържи и в дните до празника. Освен шаран търговищенци подготвят за празничната софра и други типове риба – толстолоб и сом, както и черноморски риби. Цената на котлет толстолоб е 9,50 лв. за кг, а на сома ще бъде съгласно доставната цена.

Кирил Петров – притежател на разплодник на язовир край поповското село Медовина, сподели, че и при производителите цената на рибата ще е по-висока по отношение на предходната година. Причината за това са скъпият зарибителен материал, скъпият фураж и не на последно място - човешкият ръчен труд. В развъдника, където има непрекъснато течаща вода за обезпечаване на О2 за рибата, се отглеждат най-вече шаран, толстолоб, по-малки количества сом и бял амур. За празника цената на шарана ще е 8,50 лв. на кг, а за толстолоб – 5,50 лв. за кг. Наблюденията на притежателя са, че това са и най-предпочитаните типове риба за Никулден от поповчани и хората от прилежащите села.

Собственик на рибен магазин в Русе каза, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лв.. Той изясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също гратис разчистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и различен тип риба. " Дунавският шаран го няма доста в този момент, тъй като е мъчно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика ", уточни притежателят на магазина. Цената при производител в района е малко по-различна - шаранът на едро е към 6,50 - 7,00 лв. на кг, а на дребно - сред 8,00 и 8,50 лв..

В Ловешка област по-малко търговци ще оферират риба за Никулден тази година, сподели Мариана Докторова, шеф отдел " Контрол на храните " към Областната дирекция по сигурност на храните в Ловеч. Причината е в по-големите условия към тях. Докторова уточни още, че в региона има четири профилирани търговски обекта за продажба на риба – по два в Ловеч и Троян.

Сред търговците е Данаил Пейчев, който се доставя с шаран от язовир край Кнежа и го продава на 9,80 лв. за кг, като спрямо предходната година рибата е поскъпнала с 2,30 лв.. Хората купуват скумрия и хек, защото са по-евтини – 8,90 лв. за кг. Клиентите ще бръкнат повече тази година в джоба си и за толстолоб, който е по 5 лв. за кг по отношение на 3,20 за лв. предишния Никулден. Котлетите са на 9,80 лв. за кг.

В различен търговски обект в Ловеч шаранът се продава за 8,50 лв. за кг, като се докарва от Южна България. Толстолоб има за 5,60 лв. за кг, а на шайби е 11,40 лв.. Най-евтин е таранът – 4,50 лв. за кг. Цените на другите типове риба са скочили с по 3 лв. спрямо предходната година, а клиентите са намалели двойно.

Между 7,45 и 10 лв. за кг е цената на шарана в Кърджали, а част от жителите на града държат рибата за Никулденската софра да е от язовир " Кърджали ". Проверка на място демонстрира, че садковите стопанства на язовира продават и на дребно, а цената е 9 лв. за кг плюс 2 лв., в случай че купувачът има предпочитание тя да бъде изчистена още при покупката. В дребните магазини кг от сладководната риба доближава 10 лв., като на множеството места тя се предлага жива. В града има предложение и на черноморска риба, някои типове от която са по-евтини и налични, само че множеството хора се придържат към традицията и купуват шаран, споделят притежатели на магазини.

Слаб интерес към рибата към този момент регистрират и търговци на рибния пазар " Краснодар " в Бургас. На пазара има всякаква риба - язовирна, черноморска, само че към момента малко хора купуват за празника. Предпочитат да вземат " кило до две и то от най-евтината ", настояват продавачи. Проверка откри, че кг жив шаран е 8,00 лв., а изчистен и нарязан на шайби е по-скъп - 13,00 лв.. От 5,00 лв. до 7,00 лв. е цената на чернокопа според от размера му. Сафридът върви по 6,00 лв., замразен паламуд се продава за 10,00 лв. на кг. Има щанд, на който може да се откри калкан на цена от 30,00 лв.. 

В Пловдив проверката установи, че е преференциално да се купи риба от огромните търговски вериги, където сега вървят промоции - от 7,99 лева/кг за опаковка от 1,5 кг в " Лидл ", до 8,99 лева/кг в " Метро " и 7,45 лв. в " Кауфланд ". В " Лекси " жив шаран се предлага по 10,60 лева/кг. По думите на Ангел Манолов, шеф на риболовен магазин на околовръстния път, в магазина към този момент е почнало записване за риба, която да бъде доставена на клиентите в навечерието на празника. Става въпрос както за цели, по този начин и за приготвени шарани, като най-вече са поръчките за пълнен шаран. Суров шаран се предлага за 12,00 лева/кг, като най-масовите и най-хубавите екземпляри са по 2-2,5 кг, изясни Манолов. Освен шаран хората избират за празника и пъстърва, твърди търговец, който от години продава риба на околовръстния път. При него шаранът от елховския язовир е по 10,50 лв. за кг, а балканският шаран се предлага по 12,50 лв. за кг.

В Разград няма огромно завишение на цените спрямо предходната година. Шаранът е поскъпнал с 1-1,5 лв. и се предлага за към 9 лв. за кг. Сред другите търсени риби са също таранката, която се продава за 6,50 лв. и чернокопът, чиято цена е 9,90 лв. за кг. Хората купуват също сом, сафрид, барбун. Пъстърва, ципура и лаврак се търсят по-малко. Тяхната цена е приблизително към 20 лв..

В Монтанско повечето търговци продават шарана по 10 лв. за кг, толстолоба по 7 лева На някои места има и по-голямо многообразие – сом по 15 лв., есетра по 23 лева, бял амур по 10 лева, пъстърва по 12 или 13 лева, в случай че е изчистена, таранка – 5 лв., сьомгова пъстърва по 21 лева и така нататък Има и вносна риба от Гърция – ципура по 17 лв., сьомга по 27 лв/кг, скариди по 39 лв. и така нататък Само в един магазин в Монтана има замразена черноморска риба – хек и паламуд по 10-13 лв..

В Хасково цената на кг шаран е от 7,00 до 9,50 лв.. Друга желана от клиентите сладководна риба е толстолобът, който е с цена 5,00 лв. за кг. В южния регионален център има предложение и на морска риба, въпреки и на по-завишени цени в сравнение с в обитаемоте места по Черноморието. В момента свеж дребен чернокоп коства 7,50 лв., паламудът е 12,00 лв., а замразената скумрия - 6,00-7,50 лв.. Котлет от сьомга е на цена 28,00 лева/кг. 

В Тутракан и Силистра шаранът се продава сред 9 и 10 лв. за кг. На някои места шаранът е от развъдници. Сомът и бялата риба се оферират на цена сред 14 и 15 лв.. Толстолобът е сред 5-6 лв.. Платика, карас и мряна - по 4,50-5 лв. кг.

На профилирания рибен пазар във Варна живият шаран се продава по 10,00 лв. за кг. По-малките екземпляри могат да бъдат открити и по 6,00 лева/кг. Таранката върви сред 4,00 и 6,00 лв. за кг според от размера. Черноморският сафрид коства 6,00 лв. за кг, карагьозът е на същата цена, а кефалът е сред 10,00 и 12,00 лв.. Търговците продават паламуд и чернокоп за 12,00 лв.. Толкова е и цената на филето от акула. Килограм прясна цаца е 3,50 лв., колкото са и мидите. Толстолобът върви по 5,00 лв.. Най-скъпи на пазара във Варна са черноморската писия – 20,00 лв. за кг, лаврак – 18,50 лв. и фагри – 22,00 лв., като последната риба е импорт от Гърция. Сто грама скариди костват 2,00 лв., а кралските са с 50 стотинки по-скъпи. Калкан въобще не се продава, тъй като няма улов.

Проверка в профилиран магазин за риба и рибни произведения в Перник показва, че шаранът се търгува на цена от към 8,50 лв. за кг, което е с към 60 стотинки повече по отношение на миналогодишните стойности. Най-често купувани от перничани са кралската скумрия и мерлузата, където цената варира сред 7,50 и 8,00 лв. за кг. Паламудът е черноморският тип риба, който най-често може да бъде открит в магазинната мрежа в регионалния град.

На общинския пазар във Враца шаранът се предлага на твърда цена от 9,00 лв. за кг. Клиентите могат да намерят там и пъстърва, отгледана в рибарници край Враца, която изчистена доближава до 11,90 лв. за кг. Най-скъпо се търгува живият сом, както и почистената сьомгова пъстърва – 15,90 лв. за кг. Таранката се продава единствено за 3,00 лв. за кг. Търговците оферират и котлети от шаран и толстолоб на цени от 11-12 лв. за кг, а главите от тези риби, от които може да се подготви чорба, са на цени 2,00-3,00 лв. за кг. Предлагат се и морски риби – скумрия, ципура, лаврак, чернокоп и други.

Цената за кг жив шаран на Централния градски пазар в Стара Загора е 9,45 лева/кг, а шараните са с тегло сред 2-2,5 кг. В Казанлък цената на шарана е скочила от 7,50 лева/кг през 2021 година до 10,00 лв. за кг сега, съгласно локален търговец. В района се продава и подготвен по два метода шаран, който е с цена приблизително към 30 лв. за кг.

В Плевен килограм шаран се предлага за към 9,00 лв. в рибарските магазини. На места се предлага гратис разчистване. В някои магазини обаче е поставена такса от левче, с цел да бъде почистена рибата от люспите и вътрешностите. В хипермаркетите кг шаран варира от 7,00 до 8,00 лв., като цената зависи от това дали рибата е авансово почистена. За клиентите, които не обичат шаран, рибарските магазини оферират дъгова пъстърва на 13,50 лв. за кг, сьомгова пъстърва за към 15 лева/кг, филе от сьомга за близо 30 лева/кг и други.

На рибния пазар във Видин могат да бъдат открити съвсем всички типове сладководни и морски риби, само че наложително - жив шаран. В рибарските магазини могат да се купят и бял амур, щука, крепък балък и сом и филе от сом. Цената на обичайна дунавска риба е относително скъпа за джоба на елементарния консуматор. Цената на дунавския сом стига 18,00 лв. за кг, само че количествата бързо се изчерпват. Липсата на сом на пазара се компенсира с други типове. Живият шаран се търгува от 8,00 до 10,00 лв. за кг, продава се и изчистен, и на шайби, има и толостолоб, а най-евтина е таранката.

В Ямбол шаранът тази година е по 8,50 лв. за кг жива риба. Рибните магазини в града оферират и многообразие от черноморска риба. Чернокопът се продава за 5,50 лева/кг, а паламудът за 10 лева/кг. Рибата идва прясна безусловно всеки ден, поради близостта на Ямбол с Бургас – на към час път по автомагистрала " Тракия ", изяснява притежател на магазин.

В Габрово тази година цената на шарана е 9,00 лв. за кг, а за садковия - 10,00 лв.. Спрямо предходната година покачването в цената е с 50 стотинки. Предлагат се също шаран, садков шаран, сьомгова пъстърва, съветска есетра, бял амур, толстолоб и сом. В различен рибарник, употребен от концесионер в село Ловнидол, цената на шарана е 9,50 лв..

В една от известните локални търговски вериги в Пазарджик се предлага жива риба, като цената на обичайния за празника шаран е 7,50 лв. за кг. В хипермаркет на промоционална цена може да се купи свеж шаран с люспи в плик за 7,45 лв. за кг. През последните години хората демонстрират интерес към сьомгова пъстърва, африкански сом и бяла риба, обясниха търговците. Най-евтиният вид остава замразената скумрия.

В Кюстендил рибни артикули има главно в огромните търговски вериги. " Не сме морски регион, пазарът в района е сгънат, а оттова предлагането - едва ", разясниха от Областната дирекция по сигурност на храните (ОБДХ). Черноморски артикули в Кюстендилско не се оферират, това става единствено по предварителна поръчка, да вземем за пример за съответни заведения ", споделиха хора от сектора. Няма и магазини, които да оферират морски артикули от Гърция макар по-голямата непосредственост спрямо нашето Черноморие, а повода е слабото търсене, разясняват търговци. Прясна риба може да се купи от частните водоеми в района, евентуално към Никулден ще има предложение и на жива риба от локални търговци. Засега такава не се предлага в комерсиалните обекти. 

На пазара в Шумен се предлага свеж шаран за 10 лв. кг и многообразие от други типове язовирна, черноморска и океанска риба на разнообразни цени.  Шаранът си остава най-предпочитаната риба, която купуват шуменци за Никулден. Следващата най-продавана риба за празника е толостолобът, казаха търговци. Живият шаран е на цена от 10 лв. в магазините на пазара. На същата цена, сред 10 и 9,50 лв. се предлага и рибата толостолоб. По-малки на килограми шаран и толостолоб се оферират надлежно на цени от 6,50 и 4,50 лв., а жив сом на цена от 13,50 лв. за кг, както и прясна черноморска и океанска риба. На пазара в Шумен се оферират още паламуд при 12 -15 лева./кг, чернокоп за 14,50 лева./кг, барбун при 12 лева./кг. Риби с етикет " свеж лаврак " и " прясна ципура " се търгуват по надлежно 16 и 18 лв. за кг. От рибите, които не могат да бъдат уловени в Черно море, се продават на доста по–ниски цени още океанска цаца (3,60 лева./кг), хек (8,20 лева/кг) и скумрия (7,90 лева/кг). По-нискобюджетно предложение е рибата " Салака " - за 3,80 лева/кг, която по думите на търговците съставлява дребна херинга. 

По магазините в Добрич цената на никулденския шаран варира от 7,50 до 12 лв. за кг. На Кооперативния пазар в регионалния град пресният шаран се търгува сред 10 и 12 лв.. Според някои търговци няма фрапантно повишаване по отношение на предходната година. Другаде обаче регистрират растеж от към 50 %. Леко завишение има в цената на замразената риба, без значение от типа, показват в един от обектите. Освен обичайния за никулденската софра шаран, добричлии търсят още хек, скумрия и толстолоб.  

От Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) оповестиха тази седмица, че ще правят засилени инспекции в обектите за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.

Контролните органи ще наблюдават за съществуване на документи за генезис и сигурност на рибата, съблюдаване на периодите и изискванията на предпазване, сходство с условията за етикетиране, както и за съществуването на персонални защитни средства и дезинфектанти. Специално внимание ще бъде обърнато и на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Миналогодишните инспекции са открили, че множеството търговци съблюдават условията и спрямо миналата година търговците са станали по-коректни към потребителите.

БАБХ напомня също защо да внимават потребителите: върху повърхността на прясната риба би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът -  компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи и компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, а очите - бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР