Килийно училище, строено от знаменития възрожденски майстор Колю Фичето във

...
Килийно училище, строено от знаменития възрожденски майстор Колю Фичето във
Коментари Харесай

Килийно училище тъне в разруха


Килийно учебно заведение, строено от популярния възрожденски занаятчия Колю Фичето във великотърновското село Плаково, се разрушава и няма кой да го избави.

Местната община незабавно търси покупател, който да купи терена и постройката за 17 хиляди лева, в случай че това се случи обаче, купувачът съвсем несъмнено е, че унищожи постройката и по този начин остарялото школо ще бъде тотално унищожено.

Въпросната постройка е строена през далечната 1820 година и в нея са се обучавали в продължение на десетилетия децата от Плаково.

По турско време в нея се е помещавал и конакът с локалния бей и заптиетата. След Освобождението тя е употребена за кметство и за общежитие на учениците, които са идвали да попиват познания от селата в съседства: Велчево и Средни колиби. След това постройката е била още детска градина и поща.

От близо половин век тя към този момент е неизползваема, изоставена е и тотално се разрушава. Въпреки че е публично със статут на монумент, от общината не желаят да вложат и лев, с цел да я укрепят, ремонтират и реставрират, и по този начин да я спасят. За тях тя евентуално към този момент е напълно непотребна дрипа, която би трябвало да изчезне.

Бившето килийно учебно заведение е оповестено за обмен, като началната тръжна цена е 17 000 лева Всъщност в началото цената е по-висока, само че след 20-те несполучливи извършени търга от Общинската организация по приватизация са взели решение да понижат предходната цена с 20% и се е стигнало до тези 17 хиляди лева

Възможно е една от аргументите за нежеланието никой предприемач да се ангажира с сходна инвестиция да е местоположението на парцела. Той се намира върху общинска земя, само че е на метри от църквата и паметника до нея.

"Сами разбирате, че който купи къщата и земята, ще би трябвало да се преценява с много неща. Къщата е монумент на културата. А също така на това място не може да се направи бар да вземем за пример ", изяснява пред "Монитор " кметицата на Плаково Петя Кънчева.

Плаково е основано през първите години на османското господство от хора, бягащи от завоевателите. Оцелелите вземат решение да търсят избавление в Стара планина. Докато вървели през гората, те непрестанно плачели и оттова се родило и името на новото, учредено от тях село, твърди легендата.

През годините селото е надминавало 1100 души. Днес в него живеят към 500 поданици. То се счита за едно от най-българските села в общината, защото съвсем 90% от хората там се дефинират като българи и православни християни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР