Килифарево, Шемшево, Плаково, Яковци, Златарица. Все населени места, които навярно

...
Килифарево, Шемшево, Плаково, Яковци, Златарица. Все населени места, които навярно
Коментари Харесай

Да видиш карирания флаг

Килифарево, Шемшево, Плаково, Яковци, Златарица. Все обитаеми места, които вероятно не очаквате да попаднат в полезрението на спортния ни живот. Но – воала! Случи се. Хората в упоменатите селца и градчета имаха удоволствието да се насладят на 52-рото издание на рали " България ". И за следващ път се убедих какъв брой малко му би трябвало на човек, с цел да не помни за всекидневието и да приветства с наслада разнообразието в битието си. Без да схващат изключително доста от автомобилизъм, хората в Килифарево, Плаково, Яковци и Златарица се стичаха по правите, заставаха даже в рискова непосредственост до някой изострен завой или просто махаха на водачите, когато минаваха през селата в преход към идващия специфичен стадий. Рали " България " е от тези събития в календара, които остават някак отвън мейнстрийма, само че са в центъра на вниманието за хората към чиито домове се случва шоуто на четири колела. За шанс – времето също беше с уредниците и слънчевите дни при започване на септември предизвикаха и улесниха популацията в решението дали да посети някоя от правите.

Самото издание на рали " България " ще се запомни най-много с новата си локация. Новият дом на влиятелното автомобилно съревнование е Велико Търново и районът. Сервизният парк беше ситуиран на комфортно място в старопрестолния град, тъй че всички да могат да имат бърз достъп или пък да дойдат и да зърнат какво се случва в несъстезателна конюнктура, по какъв начин работят механиците, какво вършат водачите в дребното си свободно време преди да поемат още веднъж на път. Самите състезатели признаха, че от дълго време не е имало толкоз хубаво подбрани стадии, въпреки да бяхме привикнали рали " България " по традиция да предлага задоволително развлечение към Варна – да речем край Аладжа манастир. Сега беше по-различно. Разбира се – никога не значи, че всичко е прелестно и няма място за усъвършенствания. Веднага мога да дам рекомендация на уредниците да помислят за основаването на същински пресцентър, в който публицистите разполагат с условия да правят работата си, тъй като една-две маси в Двореца на Културата и Спорта във Велико Търново са извънредно незадоволителни и даже наподобяват по-скоро комично. А и за самото рали би било ползотворно, в случай че получава по-съществена реклама и притегли повечко на брой публицисти – било то пишещи, телевизионни или представители на радиото. Една от най-разпознаваемите ни състезателки в този спорт – Екатерина Стратиева го сподели задоволително ясно в минутите след награждаването: " Ако съм на мястото на уредниците, ще стартира да работя още от на следващия ден по подготовката на ралито за идната година ". Стратиева даже загатна, че могат да се вършат изненади – както за водачите и екипажите, по този начин и за феновете по трасето, тъй че да се усили ползата към събитието. И в това няма нищо неприятно. Подобни ходове се подхващат на всички места по света. Нещо като скромна обществена инвестиция, която се отплаща съвсем незабавно.

Колкото до самото съревнование – естествено отпадането в седмия стадий на Пламен Стайков лиши конкуренцията от най-същественото за всяко едно спортно мероприятие – интригата. Този път Мартин Сурилов и Здравко Здравков останаха без конкуренция още преди втория ден, въпреки че на доктрина към момента можеха да бъдат застигнати от спечелилите в предишното на рали " България " Мирослав Ангелов и Георги Гаджев, които изоставаха с 23 секунди след първите седем специфична стадия. За страдание обаче – въпреки да даде най-хубаво време в първата права на втория ден в Плаково – Ангелов катастрофира след летящия край и също напусна прибързано конкуренцията и не съумя да види карирания байрак. Което в последна сметка е цел номер 1 на всички водачи – да видят карирания байрак и да се поздравят с наред финиширане. Ще бъде прелестно, в случай че в напълно близко бъдеще рали " България " стана спирка от Европейския рали шампионат, а в него вземат участие и повече задгранични екипажи. Доста повече. Защото в това издание имаше единствено три коли, чиито водачи не бяха българи. Всички те се състезаваха и под румънски байрак.

Рали " Бълагрия " 2023. Стъпка в вярната посока. За скок още е много рано.

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР