Кифлички с наденички и каперси - ето сега вече можем

...
Кифлички с наденички и каперси - ето сега вече можем
Коментари Харесай

Бутер кифлички с наденички и каперси

Кифлички с наденички и каперси - ето в този момент към този момент можем да кажем, че сме пробвали най-вкусите кифлички на света

Необходими Продукти

● брашно - 500 г София мел, бяло
● сол - 1 с.л.
● захар - 1 ч.л.
● суха квас - 7 г на Йоткер
● прясно мляко - 220 мл хладко
● масло - 180 г със стайна температура
● жълтъци - 1 бр.
● прясно мляко - 2 с.л. / за намазване/
● брашно - още за замесването
● сусам - за поръсване
● наденички - 12 бр. немски /от Лидъл/
● кетчуп - домакински
● кашкавал - 50 г
● каперси

Начин на подготвяне

За пълнежа подваряваме за 3 минути наденичките в кипяща вода и оставяме да се охлаждат. В дълбока купа отсявам брашното, към което съм добавила солта. Маята разгръщам в хладкото прясно мляко със захарта.

В брашното върша кладенче, в което изсипвам млякото с задействалата се квас. Омесвам, до момента в който тестото се оформи. Прехвърлям го върху плота, посипан с брашно и доомесвам още 10 минути, то би трябвало да стане еластично. Оформям го на топка и я слагаме в купа намазена с олио.

Оставяме го на топло до момента в който удвои размера си, за към 35-40 минути. Премесваме тестото още веднъж, фолираме го и го слагаме във фризера за 30 минути.

Поставяме маслото сред два пласта от стреч фолиото и изтъняваме благодарение на точилка. Прибираме го в хладилникa, като температурата би трябвало да е 18 градуса. При разточването маслото би трябвало да е със идентична температура с тази на тестото. Посъветваха ме преди да стартира да разточвам тестото, върху плотът да слага съд с лед, с цел да охладя температурата на плота. Ако разполагате с мраморен плот ще е най-добре.

Върху набрашнения плот слагаме охладеното тесто, чиито краища разточваме с точилката. Оформяме го на кръст, като придвижванията на точилката са напред и обратно. В средата слагаме маслото. Към него загъваме краищата от тестото. Разточваме го на правоъгълник, като работим деликатно с тестото и не упражняваме напън върху него. Дължината на правоъгълника е по-голяма от ширината.

Работи се бързо с многолистното тесто, тъй като маслото се отпуска и от топлината на ръцете и от лятната температура, по опция плотът би трябвало да е студен.

Оформеният правоъгълник се сгъва на три като писмо. Увивам в стреч фолио и се охлажда във фризера за 15 минути. Изваждаме го, разточваме на правоъгълник и отново сгъваме, като следим краищата на плика да са към нас. Работим отново върху набрашнен плот, като при всяко прибиране, почистваме непотребното брашно от тестото.

Процедурата по разточване, прегъване и изстудяване се повтаря още два пъти. Внимава се преди всяко разточване пликът да се сложи по този начин, че сгънатите краища да се виждат. След последното прегъване тестото се охлажда за най-малко 30 минути.

Кифличките се оформят, като тесто се слага върху леко набрашнен работен плот, още веднъж с краищата към нас. Разточваме на правоъгълник с дебелина към 5 мм. От правоъгълника изрязваме триъгълници -20/10, /с помощта на образец от картон, с цел да станат еднакви/. Във всеки триъгълник слагам наденичка, по лъжица от кетчупа, подреждаме само че няколко зрънца каперси и поръсваме с кашкавал.

Навивам на руло до острия му край. Краищата му прегъвам леко във вътрешността. Подреждам в тава, постлана с хартия за печене и затрупвам леко със стреч фолио, да втасат за към 40 минути.

Междувременно фурната се нагрява на 180°C. Разбивам жълтъка и прясното мляко и благодарение на четка намазвам кифличките. Поръсвам от горната страна със сусам.

Пека в авансово загрятата фурна за 25 минути или до момента в който бухнат и придобият златист цвят.

Сервирам топли. По предпочитание гарнирайте с горчица/ моите кифлички са детска закуска, по тази причина за тях го пропуснах/. Наистина е наслаждение да се работи с многолистното тестото, тъй като е по-вкусно, а рецептите с него предизвикателство.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР