Киев. В Украйна искат да разследват някои епизоди от управлението

...
Киев. В Украйна искат да разследват някои епизоди от управлението
Коментари Харесай

„Независимая газета“: В Украйна искат да разследват началото на събитията в Донбас

Киев. В Украйна желаят да проверяват някои епизоди от ръководството на някогашния президент Петро Порошенко, в това число началото на събитията в Донбас, написа Татяна Ивженко – украинският сътрудник на вестник „ Независимая газета “ .
Развитието на обстановката в Донбас през 2014 година бе наранено в студиото на телевизионния канал News One. Журналистът Диана Панченко напомни, че през юли същата година 2014, откакто прекара един месец като президент, Порошенко " съобщи, че Украйна ще наруши примирието: " Ние ще нападаме, освобождаваме земята си. " По това време имахме по-малко от 100 загианли. Доларът беше 12 гривни (сега е 26-27). По това време в границите на контактната група се водеха договаряния (според осведомени, много успешно). Украйна беше показана от Леонид Кучма. Според наблюдаващите за няколко месеца е било допустимо да се постави завършек на войната.
Иск против Порошенко е подаден от юрист, някогашен заместник-началник на президентската администрация Виктор Янукович (преди това е работил в екипа на Юлия Тимошенко) Андрей Портнов. След промяната на властта през 2014 година той напуща Украйна и живее в Австрия. Портнов е обвинен в присъединяване в събитията, довели до стрелбата по площада на Независимостта, както и за загубата на Крим от Украйна. Той се връща в родината си в навечерието на встъпването в служба на новия президент. Изпълнителният шеф на украинския институт на бъдещето, Самият Портнов в изявление за телевизия NewsOne сподели, че през последните пет години правосъдната система на Украйна е претърпяла такива трансформации, които в този момент могат да бъдат употребявани против предходното държавно управление.
Във вторник сутринта Портнов написа в обществена мрежа: „ Преди един час изпратихме първото изказване за закононарушение в Държавното бюро за следствие. Смятаме, че той е забъркан в държавна измяна, опит за завладяване на държавната власт и корист с власт и публични пълномощия. " Всичко това е обвързвано с един епизод: заповедта за прекосяване на 25 ноември 2018 година на група украински военни кораби от Черно море в Азовско море. В региона на Керченския пролив корабите бяха арестувани, а екипажите им бяха задържани.
Андрей Портнов е уверен, че Порошенко, който е дал заповед, е планувал следствията. „ Действайки за персонална полза - с цел да се възползват от властта (за облага и систематизиране на финансови и естествени ресурси), президентът Порошенко се опита да наложи военно състояние. За това той пожертва украинските моряци. Той тъкмо трябваше да осъзнае и предскаже, че минимум ще бъдат хванати, и като най-много, те биха могли да загинат... Но това не е единствено узурпация на властта. Това е изменничество. Смятаме, че тези дейности са нанесли вреди на украинската защита, те подкопават националната сигурност в полза на непозната страна: Руската федерация е получила спомагателни лостове за напън върху Украйна ”, споделя той в изявление.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР