Киев представи на Москва конкретни предложенияНяма да влиза във военни

...
Киев представи на Москва конкретни предложенияНяма да влиза във военни
Коментари Харесай

Украйна става неутрална, преговаря 15 г. за Крим

Киев показа на Москва съответни оферти
Няма да влиза във военни съюзи и да приема бази

Разговорите продължиха малко над 3 часа

Украйна предлага да одобри статут на неутрална и неядрена страна, в подмяна на което да получи гаранции за сигурността си по сходство на член 5 от контракта за групова сигурност на НАТО. Като евентуални гаранти за сигурността си Киев уточни Израел и членките на НАТО - Канада, Полша и Турция. Украйна предлага също и 15-годишен интервал за осъществяване на съвещания за статута на анексирания от Русия полуостров Крим.

Това заяви през днешния ден Ройтерс след края на следващия тур от договаряния Москва-Киев, който се организира в Истанбул.
Ройтерс уточни, че това са най-конкретните оферти, които Киев е поставял на масата за договарянията. Което бе доказано и от съветската страна. “Получихме от Украйна оферти за разглеждане, нейната ясно дефинирана позиция за включването им в контракт. Тези оферти ще бъдат прегледани в скоро време и ще бъдат показани на президента (Владимир Путин). Тогава ще бъде даден съответният ни отговор”, сподели след приключването на днешните диалози Владимир Медински, който е асистент на Путин и началник на преговорната делегация.

“Ако успеем да консолидираме тези основни разпореждания, и за нас това е най-важното, то тогава Украйна ще бъде в позиция да фиксира сегашния си статут на неядрена страна, която не е част от боен блок, под формата на непрекъснат неутралитет”, сподели договарящият Олександър Чалий. “Няма да одобряваме военни бази и да разполагаме военни контингенти на наша територия, както и няма да влизаме във военно-политически съюзи”, съобщи той. “Военни учения на нашата територия ще бъдат провеждани със единодушието на страните гаранти”, добави Чалий.

За да има дефинитивно съглашение сред Киев и Москва би трябвало да има цялостен мир на цялата територия на страната, акцентира пък Михайло Подоляк - член на украинската делегация и консултант на президента Володимир Зеленски. “Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, преустановяване на огъня, ефикасни решения за филантропични коридори и филантропични конвои, съблюдаване от страните на разпоредбите и военните обичаи. Трудни договаряния за мир в нашата страна”, написа Подоляк в туитър.

Според Медински пък договарянията са били “конструктивни”. Той уточни, че е реализиран прогрес и увери, че Русия ще предприеме “стъпки за деескалация на спора с Украйна”.

А съветското военно министерство заяви, че “драстично ще намали” военната интензивност в посока Киев и Чернигов, “за да сътвори условия за диалог”.



Помага за контакти сред двете страни
„ Отровеният “ Абрамович на срещата в Турция


Роман Абрамович на срещата през днешния ден в Истанбул.

Ден откакто западни медии оповестиха, че съветският олигарх Роман Абрамович може да е бил токсичен по време на совалките си сред Москва и Киев, той се появи във очевидно положително здравословно положение на договарянията през днешния ден в Истанбул.

Абрамович, както и членове на украинския договарящ екип, са получили признаци на отравяне, осведомиха в понеделник западни медии, базирайки се на представител на съветския милиардер. Според информациите той и украинци от преговорната делегация имали зачервяване и сълзене на очите и лющене на кожата. Експерти даже заговориха, че евентуално става въпрос за отравяне с химическо оръжие.

Още преди срещата в Истанбул обаче заваляха опровержения на тези информации. Украинската страна заяви, че няма данни някои от участвалите в договарянията нейни представители да се е оплаквал от здравословни проблеми. След това и от Съединени американски щати пристигнаха сигнали, че надали информацията за отравяне на Абрамович е достоверна. А най-после самият той се появи на срещата в Истанбул, паралелно до турския президент Реджеп Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу.

“Роман Абрамович взе участие в реализирането на избрани контакти сред съветската и украинската страна”, уточни през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков. И посочи, че олигархът не е формален член на съветската делегация на договарянията с Украйна в Турция. Песков също отхвърли изказванията, че Абрамович е бил токсичен, които дефинира като част от “информационната война”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР