Киев може да ни плати с пари от ежемесечния транш

...
Киев може да ни плати с пари от ежемесечния транш
Коментари Харесай

С мотив, че проектът няма шанс: НС разреши да продадем на Киев оборудването на АЕЦ Белене

Киев може да ни заплати с пари от ежемесечния транш от Брюксел в размер на 1,5 милиарда евро, който получава като помощ, стана ясно от изказване на представител на Еврокомисията. От ЕК обявиха, че няма спънка Брюксел да финансира Украйна с евросредства за покупката на реакторите от България. По думите на представител на Европейска комисия сходна стъпка би била в помощ на укрепването на украинската стопанска система.

" Европейски Съюз обезпечава на Украйна забележителна финансова помощ - 1,5 милиарда евро месечно тази година. Тази поддръжка е ориентирана в поддръжка на работата на украинската страна. Украйна преценя по какъв начин да употребява тези средства. Няма спънка Украйна да употребява част от сумите за съдействие с България в региона на нуклеарната сила ", заключи представителят, представен от Българска телеграфна агенция.

От Българска социалистическа партия и " Възраждане " се опълчиха на решението и оповестиха, че това е закриване на плана " Белене " и национално изменничество. От ГЕРБ, Движение за права и свободи, ПП-ДБ и Има Такъв Народ го поддържат, само че с нюанси в позицията. От партията на Бойко Борисов и групировката на Слави Трифонов, както и от Движението за права и свободи подчертаха, че държат да получат гаранции, че финансовият министър Асен Василев няма да вземе парите от продажбата на реакторите, с цел да подсигури 3% недостиг в бюджета.

" Трябва да бъдат обезпечени и да не бъдат изхарчени. Трябва да намерим метод да спасим този един милиард, който финансовият министър доста желае да го вземе ", предизвести Делян Добрев.

Добрев посочи, че сега плащаме по няколко милиона за съхранението на оборудването, а след началото на войната няма интернационална финансова институция, която да финансира този съветски план. 

Добрев съпостави АЕЦ " Белене " с " Лада " против " Ауди ", което би бил седми блок на " Козлодуй ", граден от " Уестингхаус ".

" Ние нямаме цяла кола, а единствено нагревател и съединител. Дори и да намерим частите, с цел да създадем цялата кола, то " Ладата " ще ни излезе на цената на " Фолксваген ". Имаме неповторим късмет да сме единствената страна в света, която има радиотаро и съединител от " Лада ", и в това време Украйна да има цяла " Лада " без нагревател и съединител, и да желае да го купи от нас ", употребява сравнението депутатът от ГЕРБ. И предизвести, че в случай че не се възползваме от тази опция, ще би трябвало да продадем оборудването като остаряло желязо за доста по-ниска цена. По думите му в предлагането няма никакви геополитически аргументи.

" Нашите претекстове са прагматични - желаеме да спасим най-малко част от плана " Белене ", който към този момент няма никакъв късмет да се случи ", безапелационен беше Добрев.

" От Има Такъв Народ сме мощно обезпокоени за бъдещото разходване на вероятните средства и желаеме да подсигурим, че ще останат за създаване на нови нуклеарни мощности ", уточни Павела Митова от Има Такъв Народ, а съпартиецът й Тошко Йорданов заключи: " Когато и в случай че това съоръжение е продадено, тези пари Асен Василев да не може да ги харчи за 3% недостиг. Ние сме за разширение на мощности, само че считаме, че е по-изгодно да се случи в Козлодуй ".

" Тези пари да останат в енергетиката ", настоя и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. От трите обединения изрекоха опасения, че Василев още веднъж управлява енергетиката, както и в предходния кабинет на четворната коалиция. " Движение за права и свободи сме срещу нуклеарната енергетика по принцип, само че сме създали всичко в полза на страната, когато е трябвало да замълчим ", сподели депутатът. И изясни, че с проекторешението не задължават енергийния министър да подарява реакторите.

" Не написа на никое място, че го подаряваме оборудването, което е консервирано, не е казано да продава на тази цена, на която ние сме купили, тъй като несъмнено ще е регистрирана инфлацията. За различен път оставете " баща ще й купи колелото ". Ние даваме опция единствено да договаря. Защо в този момент, когато един единствен, на който му би трябвало това съоръжение, и има една страна, която го продава, да не му дадем опция ", попита Аталай. 

" Ще ви помоля " Да, България " да не се тормозят, че не са главните участници в проекторешението, да се тормозят да подпишат, или не, дали има стъклена вата, или не. Да го подпишат ", прикани Аталай депутатите на Демократична България.

Снимка: БТА

Мартин Димитров незабавно взе думата и предизвести, че през днешния ден Народно събрание би трябвало да гласоподава днешното решение - да даде мандат на енергийния министър да договаря, тъй като другояче оставало в действие предходното решение от 2018, което гласи, че търсим стратегически вложител за построяването на АЕЦ " Белене ". По думите му доста по-изгодно е да изградим нови мощности на площадката на " Козлодуй ", в сравнение с тази на " Белене ".

Мартин Димитров още веднъж заприказва, че регионът е земетръсна зона, цитира отчет на Българска академия на науките и изрази терзание, че единствено с цел да изградим далекопроводите до площадката на " Белене " щяло да ни коства 1 милиард лв..

Подобна теза застъпи и Радослав Рибарски от Политическа партия. " Нищо готово няма в плана " Белене ", заключи той.

" Никога не съм разбирал това предпочитание да се строи централа на гола поляна, в случай че имаме " Козлодуй " . Време е да сложим точката, нищо няма да стане ", разгласи Мартин Димитров. 

В имитация депутатът от " Възраждане " Ивелин Първанов съобщи, че по една случайност е родом тъкмо от Белене и изрично отхвърли изказванията на ПП-ДБ за сеизмичността на региона. Първанов напомни, че по време на огромното земетресение в Свищов тъкмо в Белене не е имало никакви опустошения.

" Там не е гола поляна, а има построен цялостен комплекс, това е най-безопасното място ", добави Първанов и назова изказванията на Мартин Димитров " мантра от вашите седераски уроци ". По думите му непрекъснатото повторение на предизвестието, че нямало да има стратегически вложител, не дава отговор на истината, тъй като на всички места при новопостроените атомни централи в последните години в Европа, страната се явява този вложител. 

" Държава, която води война, внезапно ще купи нуклеарно съоръжение за своята си централа, която не е достроила ", възкликна Драгомир Стойнев, като уточни, че в това време в България има мир, само че не може да построи нуклеарни мощности. Бившият енергиен министър от Българска социалистическа партия уточни още, че в решението е заложена много занижена цена на оборудването, защото това са цени отпреди десетина години.

" Основната цел на този план е да се закрие плана " Белене " и дано да си го кажем. Мечтата на десните, които не направиха нито един план, единствено тъй като технологията не отговаряла на техните разбирания, единствено тъй като технологията е била съветска. Само че активите в " Белене " са 2,5 милиарда, т.е. ние споделяме - стопираме този план и тези пари ги загробваме ", съобщи Стойнев и дефинира като срамно днешното решение. " Единствената лицензирана площадка в света, която имаме, е на наша територия, само че тъй като сме доста богата страна, ние ще продаваме парогенераторите ", заключи соцдепутатът. 

" Ще бъде позор за всеки един от залата, тъй като стопираме развиването на нашата нуклеарна енергетика и на един план, който е подготвен, който можеше да бъде сбъднат, в случай че държавното управление на ГЕРБ не го беше спрял. Ние сме царе да стопираме подготвени планове. Десните и ГЕРБ, нямате един план, който вие да сте създали, обаче всичките планове ги спирате ", сподели социалистът.

" Ще оставим българския народ на свещи, не на акумулатори, тъй като и те би трябвало да се зареждат отнякъде. За следващ път сме лоялни до нелепост ", заключи Стоян Таслаков от " Възраждане ". И упрекна основателите на продажбата на реакторите, че не мислят за нуклеарната сигурност на Европа. По думите му, в случай че " неприятната Русия ", която е упреквана в този момент, че обстрелва АЕЦ " Запорожие ", стартира да нападна и новата нуклеарна централа, това ще ускори заплахата за континента.

Снимка: БТА

" Дали въобще ще получим пари от страна във война, която е дебитор. Чии ползи ще бъдат обслужени сега през по този начин наречените народни представители, които съставляват всеки различен народ, само че не и българския ", заключи съпартийката му Искра Михайлова.

Към края на дебата Георги Свиленски още веднъж прикани да се откажат от гласуването за продажбата на реакторите.

" Зеленски дойде, тук е, виждам, че управлението на цели парламентарни групи го няма ", сподели той по адрес на ПП-ДБ и ГЕРБ. " Зеленски е тук, няма да си отиде, в случай че не вземем през днешния ден това решение ", успокои той пленарната зала.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР