Киев иска възможно най-скоро да влезе в Северноатлантическия блок и

...
Киев иска възможно най-скоро да влезе в Северноатлантическия блок и
Коментари Харесай

Измамата на десетилетието. Какво е подготвило НАТО на Украйна

Киев желае допустимо най-скоро да влезе в Северноатлантическия блок и по този начин да подсигурява своята сигурност. Но там упорстват първо да се приключи спорът с Русия. В същото време Алиансът не изключва, че борбата ще продължи години. Защо европейците заобикалят да се обвързват?

Решаваха трима

Френският президент Еманюел Макрон одобри в Париж водачите на Германия и Полша Олаф Шолц и Анджей Дуда. Обсъдиха подготовката за срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс, от която Украйна чака ясни гаранции за сигурност, закрепени на хартия и присъединение към Алианса, както и нови доставки на оръжие.

Държавните глави още веднъж потвърдиха, че ще вървят с Киев до дъно. В същото време, съгласно Макрон, настоящето контранастъпление на ВСУ ще продължи няколко седмици или даже месеци. Шолц е убеден, че в последна сметка Москва ще признае провалянето, ще изтегли войските си от териториите, които се считат за украински, и ще стартира договаряния за „ обективен мир “. Най-радикален от всички е Дуда, който споделя, че резултатът от спецоперацията би трябвало да бъде унищожаването на „ съветския империализъм “. Освен това той прикани страните от НАТО да усилят разноските за защита до два % от Брутният вътрешен продукт, което сякаш ще застрахова Европа против нови спорове.

Лидерите на Европейски Съюз обаче не съумяха да разработят обединен метод към гаранциите за сигурност на Украйна. Шолц сподели, че Германия, Франция и други съдружници на Съединени американски щати разискват това. Дуда настоя всичко да се реши дефинитивно на срещата на НАТО във Вилнюс. Но, както показва списание “Политико ”, това надали ще стане. А неуспехът на западната дипломация ще бъде подарък за Русия, предизвестява изданието, базирайки се на неназован френски посланик.

Игор Жовков, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна, твърди, че 20 членки на блока са подготвени да одобряват Украйна в НАТО. Единадесет не са подписали съответната декларация, която беше оповестена на 1 юни на срещата на върха на Европейската политическа общественост в Молдова. Сред въздържалите се са да вземем за пример Германия и Съединени американски щати. В Берлин и Вашингтон считат, че първо Киев би трябвало да приключи военните дейности и да реши териториалните проблеми.

Помощник-генералният секретар на НАТО, латвийският посланик Байба Браже, в изявление за украинското издание “Европейская Правда ” посъветва украинците „ да не се стопират на писмени обещания “. Алиансът към този момент оказва помощ на Киев с оръжие и храна. Тя напомни още, че още през 2008 година са се съгласили да причислят Украйна към военния блок и увери, че това сигурно ще се случи, само че след войната.

Война и мир

Междувременно НАТО организира най-мащабното военновъздушно обучение “Еър Дефендър 2023 ”. Маневрите, планувани за 2018 година, започнаха на 12 юни и ще продължат 10 дни, обхващайки въздушното пространство на Германия, Чехия, Холандия, Латвия, Литва и Естония. Участват към 250 самолета, в това число изтребители пето потомство Ф-35, и 10 хиляди военни от 25 страни. Операцията се управлява от Берлин, който даде всички военни летища, налични във Федерална Република Германия.

Според легендата някой е нападнал една от страните от НАТО и петият член от Устава за взаимна защита против агресора влиза в действие. Въпреки че “Еър Дефендър ” е умислен като отговор на обединяването на Крим с Русия, немското управление заобикаля директен отговор на въпроса кой в действителност е хипотетичният зложелател. В последна сметка обаче посланикът на Съединени американски щати в Германия Ейми Гутман сложи всичко на мястото му: „ Ще бъда доста сюрпризирана, в случай че някой от международните водачи не обърна внимание на тази проява на духа на Алианса и неговата мощ, в това число господин Путин “. Освен членовете на Северноатлантическия блок в ученията взе участие и Япония.

На този декор Международната организация за унищожаване на нуклеарните оръжия (МОПЯО) заяви, че Съединени американски щати тихомълком са сложили към 150 атомни бомби във въздушни бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция. Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) е пресметнал, че общият брой на готовите за потребление нуклеарни бойни глави е достигнал две хиляди. Повечето от тях са американски и съветски.

Желания и благоприятни условия

Експертите считат, че неслучайно договарянията в Париж съответстваха с невижданите учения на НАТО. Лидерите на Европейския съюз могат да приказват какво ли не, само че в действителност до последно ще отхвърлят да поемат гаранциите за сигурността на Украйна, защото това ги заплашва.

" Европейците не желаят да бъдат държани виновни за това, което Киев прави под диктовката на Вашингтон. Ако Париж и Берлин можеха да повлияят на хода на военните дейности или на преговорния развой, въпросът за гаранциите нямаше да е толкоз мъчителен. Но в сегашния миг в тази обстановка единствено Полша е съгласна на всичко, мощно повлияна от Съединени американски щати “, сподели Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Според него гаранциите, записани на хартия, ще се трансфорат в иго за Европа. Няма механизъм за съгласуване на решенията - единствено задължението да се отговори на възходящите потребности на Киев.

Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия, счита, че не става дума единствено за гаранциите, само че и в желанието на Украйна да се причисли към НАТО допустимо най-скоро. " Западните сътрудници няма да го създадат, тъй като не схващат по какъв начин по-късно ще ползват чл.5 от Устава. Що се отнася до отговорността за сигурността, нейните параметри се трансформират с времето. Например преди специфичната интервенция съдружниците на Киев разговаряха за несмъртоносни оръжия и филантропична помощ, а в този момент дават ракети с огромен обхват “, акцентира експертът.

В същото време, от една страна, европейските водачи показват подготвеност да одобряват Украйна в НАТО след края на спора с Русия, само че от друга признават, че военните дейности ще продължат десетилетия без явен резултат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР