Кибератаките срещу САЩ може да се превърнат в причина страната

Кибератаките срещу САЩ може да се превърнат в причина страната ...

Байдън предупреди, че кибератаките могат да предизвикат „истинска война с размяна на изстрели


Кибератаките срещу САЩ може да се превърнат в причина страната да се озове с „истинска война с размяна на изстрели“ с „велика сила“. Това заяви американският президент Джо Байдън, подчертавайки нарастващите заплахи, които Вашингтон вижда в лицето на Русия и Китай, предаде Ройтерс.

„Вярвам, че е по-вероятно да стигнем до война – истинска война с някоя голяма сила, в резултат на сериозна кибератака. Вероятността за такава нараства експоненциално“, коментира той в реч пред Национална разузнавателна служба на САЩ (ODNI).

По време на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин на 16 юни в Женева Байдън каза, че е споделил с колегата си списък с ключови инфраструктурни обекти, които САЩ считат, че трябва да бъдат „извън обсега" на кибератаки.

От Белия дом заявиха, че оттогава насам поддържат постоянен контакт с висши представители на Кремъл за кибератаки срещу САЩ.

Байдън също така подчерта заплахите, който може да дойдат от Китай, като заяви, че президентът Си Дзинпин е „много сериозен“ в усилията си да превърне азиатската страна в най-мощната военна сила в света както и най-голямата и важна икономика до средата на 40-те години на този век.

По време на изказването си пред около 120 служители и ръководители на ODNI Байдън благодари на членовете на американските разузнавателни агенции и отбеляза доверието, което има в тяхната работа. Той също така заяви, че няма да упражнява политически натиск върху тях.

„Никога няма да политизирам работата, която вършите. Имате думата ми. Това е твърде важно за страната ни“ каза той.

Коментарите на Байдън контрастират силно с тези на бившия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, който имаше обтегнати отношения с разузнавателните агенции.

Източник: manager.bg