Кибератака, насочена срещу 800 услуги на гръцкия портал Gov.gr, засегна

...
Кибератака, насочена срещу 800 услуги на гръцкия портал Gov.gr, засегна
Коментари Харесай

Нидерландски хакери удариха 800 правителствени уебсайта в Гърция

Кибератака , ориентирана против 800 услуги на гръцкия портал Gov.gr, засегна данъчните системи и медицински предписания. Безпрецедентната DDoS офанзива е с източник Нидерландия , оповестява „ Keep Talking Greece “.

Една от най-мащабните хакерски атаки в Гърция е осъществена в петък сутринта против осведомителните системи на Министерството на цифровото ръководство, съсредоточени в TAXISnet, чиято работа е била " блокирана " за повече от 48 часа.

Става дума за невиждана офанзива от вида DDoS, която съгласно авторитетни източници е пристигнала от Нидерландия и посредством която незнайни киберпрестъпници са се пробвали да спрат краткотрайно или даже изцяло да блокират работата на към 800 държавни уеб страницата.

Следва да се означи, че стотици услуги на Gov.gr към този момент работят с потреблението на кодове TAXISnet, както и удостоверенията за достоверност за услуги на банкови институции.

Сред породените проблеми е и извеждането от строя на електронните предписания. Лекарите можели да ги издават единствено на ръка единствено през уикенда при незабавни случаи, а дежурните аптеки не са могли да извършват незабавни предписания. Дори болничните лекари не са можели да изписват предписания на пациенти, посещаващи незабавните кабинети.

По създание офанзивата е осъществена чрез способа голям брой компютри да нападат даден компютър в избран миг (в продължение на няколко минути, часове или даже дни), като блокират потреблението му от законни консуматори. В резултат на това услугата реагира постепенно или въобще не работи за избран интервал от време. Освен това по време на офанзивата е допустимо нападателите да обхванат в базата данни на засегнатите компютърни системи, получавайки достъп до всевъзможен тип сензитивна информация. Това значи, че DDoS офанзивите могат да се възползват от уязвимостите в сигурността и да бъдат ориентирани към всяка последна точка, която е обществено налична в интернет. Така наречените " офанзиви за отвод на услуга " (DDoS) могат да продължат с часове или даже с дни.

Компетентни източници оповестиха, че по време на офанзивата против осведомителните системи на Министерството на цифровото ръководство е била " блокирана " работата на повече от 800 държавни уеб страницата, свързани с тях. Конкретните уеб страници или не са могли да се " отворят ", или " отварянето " им е било доста постепенно.

Незабавно е бил задействан Националният орган за киберсигурност, като ИТ техниците са се опитвали до неделя вечерта да възвръщат уебсайтовете благодарение на техниците на ОТЕ (това е телекомуникационният снабдител на страната, посредством който работят уебсайтовете и сървърите на разнообразни служби и организации).

За да спрат офанзивите на незнайните нападатели, техниците са създали Geoblocking (географско блокиране) в цяла Нидерландия, тъй като са открили, че " блокирането " на държавните уеб страници идва от Нидерландия, където мрежата Azure е " блъснала " и Microsoft.

Към неделя следобяд към 600 уеб страницата били " изчистени " и след инициализиране на настройките достъпът е бил възобновен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР