Киър Стармър започна работата си като премиер на Великобритания, назначавайки

...
Киър Стармър започна работата си като премиер на Великобритания, назначавайки
Коментари Харесай

Новият британски премиер Стармър назначи висшия си екип

Киър Стармър стартира работата си като министър председател на Англия, назначавайки министерския си екип. Левоцентристката му Лейбъристка партия завоюва безапелационна победа на парламентарните избори, която постави завършек на 14-годишното ръководство на консерваторите, съобщи Агенция Франс Прес.

Той е първият министър-председател на лейбъристите след Гордън Браун през 2010 година

Стармър назначи Дейвид Лами за министър на външните работи, аРейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в Обединеното кралство

Тълпи от ликуващи лейбъристки деятели, развяващи флагове, се подредиха на " Даунинг стрийт " за речта на новия министър председател, който даде обещание да възвърне Обединеното кралство, откакто президентът крал Чарлз III му разпореди да сформира държавно управление.

" Сега нашата страна гласоподава уверено за смяна, за национално обновяване и завръщане на политиката към публичните услуги ", съобщи 61-годишният Стармър в първата си тирада като министър-председател.

" Работата по смяната стартира неотложно, само че не се съмнявайте, че ще възстановим Англия ", уточни той.

Риши Сунак призна провалянето си по време на една мъчителна нощ за неговите консерватори, която лиши постовете на най-малко 12 от висшите му сътрудници в кабинета, в това число на предшественика му Лиз Тръс.

Лейбъристите минаха границата от 326 мандата, нужни за обезпечаване на безусловно болшинство в 650-местната Камара на общините в 04:00 ч. по Гринуич - оповестяването на окончателния резултат се чака през днешния ден, 6 юли.

Торите завоюваха единствено 121 места.
Но Тим Бейл, професор по политика в университета " Куин Мери " в Лондон, уточни, че резултатът " не е толкоз пагубен, колкото някои предвидиха " и че в този момент торите ще би трябвало да решат по какъв начин най-добре да се борят.

Антиимиграционната партия на Найджъл Фараж " Реформаторска партия на Обединеното кралство " получи 5 места.

Опозиционната Либерално-демократическа партия измести Шотландската национална партия като трета по величина партия.

Поздравления към Стармър насочиха Съединени американски щати и европейските водачи, в това число от немския канцлер Олаф Шолц, който съобщи, че той ще бъде " доста добър, доста сполучлив " министър-председател.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че двете страни " ще продължат да бъдат надеждни съдружници ".

Бившият американски президент Доналд Тръмп поздрави своя обожател Фараж за спечелването на мандат в английския парламент от осмия си опит, само че видимо пропусна да спомене Стармър. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР