Кевин Маккарти блокира обръщението му на съвместното заседание на Камарата

...
Кевин Маккарти блокира обръщението му на съвместното заседание на Камарата
Коментари Харесай

Зеленски си тръгва от САЩ разочарован, Украйна няма да получи ракети АТАКМС

Кевин Маккарти блокира обръщението му на взаимното съвещание на Камарата на представителите и Сената

Белият дом разгласи, че Съединени американски щати ще доставят " обилни “ средства за противовъздушна защита на Украйна, само че без да й дават за момента ракетите АТАКМС (ATACMS) с огромен обхват, за които Киев упорства, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Американският президент Джо Байдън " е решил, че няма да дава (ракети) AТАКМС, само че не е изключил тази опция в бъдеще ", съобщи на конференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Междувременно украинската осведомителна организация УНiАН заяви, че президентът на Съединени американски щати е декларирал, че първите американски танкове Abrams ще дойдат в Украйна през идната седмица.

 

Украинският президент Володимир Зеленски обаче съобщи по-рано, че би било " отчаяние “ за него да си замине от Съединени американски щати без мощните AТАКМС.

След среща с него американският президент Джо Байдън пък съобщи пред кореспонденти, че единствено Русия стои на пътя на мира, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Американският президент уточни, че няма опция за продължение на военната помощ на Съединени американски щати за Украйна, оповестява ТАСС.

Журналистите помолиха Байдън да разяснява вероятностите за нови огромни пакети от американска помощ за Киев по време на диалозите на делегацията с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом. " Разчитам на рационалната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма опция (на продължаването на помощта) ", съобщи в отговор американският водач. 

Също по този начин стана ясно, че Съединени американски щати ще разширят доставките на съоръжение за противовъздушна защита за Украйна, в това число системи " Хоук " (Hawk), съобщи Байдън.

" Фокусирани сме и върху укрепването на качествата на Украйна  в региона на противовъздушна защита, с цел да бъде предпазена сериозната инфраструктура, която оказва помощ за обезпечаването на топлота и светлина през най-тъмните и студени дни на годината ", съобщи американският водач. " Това включва прехвърлянето на втора батарея за противовъздушна защита " Хоук " с непрекъснати доставки на " Хоук " и други системи всеки месец през зимата ", сподели още американският президент.  

След срещата си с Байдън Зеленски съпостави украинските бойци с булдог, който гризе и задушава съветските окупатори. „ Никога до момента съветската тирания не е срещала толкоз мощна опозиция. И в никакъв случай повече Русия няма да може да унищожи друга нация ", разяснява той.

Зеленски сподели, че описът на Путин със страни за заличаване е дълъг и в случай че Украйна загуби войната, половин Европа ще бъде изложена на риск да попадне в областта на въздействие на Москва. 

Представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати бригаден военачалник Патрик Райдър пък посочи, че партида американски бойни танкове Abrams ще дойде в Украйна в близко бъдеще. По думите му всичко върви по график във връзка с тези танкове.

„ Поради сигурността на интервенцията, няма да мога да встъпвам в детайлности по кое време тъкмо ще дойдат американските танкове в Украйна. Мога единствено да кажа, че чакаме да дойдат в Украйна през идващите дни и седмици “, сподели Райдър.

През януари Байдън разгласи, че  украинската войска ще получи 31 танка Abrams.

Съливан пък уточни, че посредством по-специално на американската военна помощ, украинските сили са съумели " да освободят повече територия за три месеца, в сравнение с руснаците (бяха) в положение да завладяват за осем месеца “.

Някои конгресмени републиканци упорстват Съединени американски щати да спрат финансовата и военна помощ за Украйна, аргументирайки се, наред с други неща, че това било изгубена идея, показва Агенция Франс Прес.

Зеленски показа, че е имал " превъзходен разговор " с американските сенатори и изрази благодарността си за поддръжката на Съединени американски щати, до момента в който нещата за страната му в следената от републиканците Камара на представителите наподобяват все по-тежки, съобщи ДПА.

" Имаме превъзходен разговор... и сме признателни на вас, публицистите, сенаторите, че ни помагате, че ни подкрепяте ", сподели Зеленски след среща с членове на Сената, който се управлява от демократите.

" Говорихме за толкоз доста елементи ", сподели той, само че не даде детайлности.

Телевизия Си Ен Ен заяви, че той е разказал на присъстващите: " Вие давате пари, ние даваме животи ". 

Си Ен Ен заяви също, че републиканецът ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти е блокирал обръщението на Зеленски към взаимното съвещание на Камарата и Сената. 

" Нямаме време за взаимно съвещание ", цитира малкия екран думите на  републиканеца и добави, че президентът Джо Байдън " не е показал пред американската общност причини " за по-нататъшна помощ за Украйна.

През декември украинският президент беше признат като воин, когато се обърна към взаимната сесия и си потегли с пакет военни помощи на стойност 1,85 милиарда $ - в това число мощната система за противовъздушна защита " Пейтриът ", напомня ДПА. 

Но републиканците от Камарата на представителите са в разгара на жестока борба за федералния бюджет, като има признаци, че Маккарти не държи под надзор дясната секта на партията си. Много коментатори предвиждат, че поради това държавното управление на Съединени американски щати ще спре работа в края на фискалната година на 30 септември. 

Поради това вероятността да се отпуснат повече помощ за Украйна понижава.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР