Кенийските берачи на чай унищожават машините, докарани, за да ги

...
Кенийските берачи на чай унищожават машините, докарани, за да ги
Коментари Харесай

Берачите на чай в Кения унищожават роботите, които ги заменят на полето

Кенийските берачи на чай унищожават машините, докарани, с цел да ги заместят, по време на бурни митинги, които акцентират предизвикването, пред което са изправени служащите, защото от ден на ден компании от агробизнеса разчитат на автоматизацията, с цел да понижат разноските си, написа изданието Semafor Africa.

Според известия в локалните медии минимум 10 машини за бране на чай са били подпалени по време на митинги през последната година. При последните демонстрации един протестиращ е умрял, а няколко души са ранени, в това число 23 полицейски чиновници и селскостопански служащи. Асоциацията на производителите на чай в Кения (KTGA) прави оценка цената на унищожените машини на 1,2 млн. $, откакто

през май са унищожени девет машини, принадлежащи на Ekaterra, производител на най-продаваната марка чай Lipton.

През март работна група на локалното държавно управление е предложила на чаените компании в Керичо, най-големия град, край който са ситуирани многочислени плантации за развъждане на чай в страната, да одобряват ново съответствие 60:40 сред механизираното и ръчното бране на чай. Работната група желае също по този начин да се одобри законодателство, което да ограничи вноса на машини за събиране на чай. Николас Кируи, член на работната група и някогашен основен изпълнителен шеф на KTGA, споделя пред Semafor Africa, че

единствено в окръг Керичо през последното десетилетие 30 000 работни места са били изгубени поради механизацията.

" Проведохме публични разисквания във всички окръзи и с всички разнообразни групи и преобладаващото мнение, което чухме, беше, че машините би трябвало да изчезнат ", споделя Кируи.

През 2021 година Кения е изнесла чай на стойност 1,2 милиарда $, което я прави трети по величина експортьор на чай в света, след Китай и Шри Ланка. Мултинационалните компании, в това число Browns Investments, George Williamson и Ekaterra - която беше продадена от Unilever на частна капиталова компания през юли 2022 година -

засаждат чай на към 200 000 акра в Керичо и всички те са възприели механизирано събиране на реколтата.



Съобщава се, че някои машини могат да заменят 100 служащи. Директорът по корпоративните въпроси на Ekaterra в Кения, Сами Кируи, твърди, че механизацията е " от решаващо значение " за активността на компанията и за световната конкурентоспособност на кенийския чай. Както е открила държавната работна група,

една машина може да понижи разноските за бране на чай до 3 цента на кг при 11 цента на кг при ръчно бране.

Анализаторите частично изясняват нивото на безработица в Кения - най-високото в Източна Африка - с автоматизацията на браншовете, в това число банковото дело и застраховането. През последното тримесечие на 2022 година към 13,9% от кенийците в трудоспособна възраст (над 16 години) са били без работа или дълготрайно безработни.

Автоматизацията единствено ще продължи да се развива с стремглава скорост освен в селските региони на Кения, само че и в други браншове на страните в Африка - изключително с разпространяването на изкуствения разсъдък.

Гневът в регионите за бране на чай може да е единствено ранен знак за бъдещо напрежение, в случай че държавните управления и фирмите не намерят способи да оказват помощ на служащите.

По-голямата част от берачите на чай са млади, доста от тях са дами и постоянно не разполагат с благоприятни условия и умения, с цел да се развиват отвън чаения бранш. Преквалификацията на селскостопанските служащи, както и основаването на повече работни места и диверсификацията на стопанските системи в общностите, отглеждащи чай, ще бъдат от основно значение за противопоставяне на насилието и възходящия яд.

Механизацията има бизнес смисъл за производителите на чай и е малко евентуално те да се откажат от машините за събиране на чай, които понижават разноските им. Но наклонността евентуално ще продължи да вреди на селските общности, където селскостопанските служащи са от главно значение за икономическата активност.

Работниците и жителите ще продължат да се опълчват на тези промени, защото нямат различни благоприятни условия за претовареност.

Най-големият експортьор на чай в света е Китай. В публикация, призоваваща за по-ефективна машинизация на събирането на чая в Китай, оповестена през март, Ву Луофа от Института по селскостопанско инженерство към Академията за селскостопански науки в Дзянси отбелязва, че

ръчното бране на чай съставлява повече от половината от разноските за произвеждане на чай.

" Разработването и популяризирането на машини за бране на чай е от изгода за повишение на продуктивността на труда, понижаване на разноските за труд, повишение на пазарната конкурентоспособност на чаените артикули и поощряване на устойчивото развиване на чаената промишленост ", споделя той.

Според Табита Нджугуна, ръководещ шеф на Африканската стокова борса AFEX в Кения, внедряването на технологиите и механизацията е основно за разгръщането на капацитета на селското стопанство в Африка и по тази причина би трябвало да бъде възприето макар недоволството на някои служащи.

" Установяваме, че евентуалните разстройства, породени от консолидираното на технологиите и механизацията, могат да наподобяват в началото заплашителни, само че е значимо всички заинтригувани страни (селскостопански организации, аграрни производители, преработватели), които вземат участие в тях, да ги възприемат като все по-неизбежни ", споделя тя пред Semafor Africa.

През февруари документален филм на Би Би Си разкри необятно публикуван полов тормоз и злоупотреби в чаените ферми в Керичо, като 70 дами са били измъчвани от своите мениджъри в плантациите, ръководени от английските компании Unilever и James Finlay.

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР