Кения и Танзания отбелязаха 20-годишнината от атентатите срещу американските посолства

...
Кения и Танзания отбелязаха 20-годишнината от атентатите срещу американските посолства
Коментари Харесай

Заплахата от Ал Кайда

Кения и Танзания означиха 20-годишнината от атентатите против американските посолства в Найроби и Дар ес Салам, които ознаменуваха появяването на Ал Каида на интернационалната сцена и трансформираха отношението на хората към персоналната им сигурност.

На 7 август 1998 година мощна детонация унищожава посолството в Найроби. Минути по-късно следва гърмеж и в Дар ес Салам. Загиват 224 души, а 5000 са ранени. Кървавият смут печели международна популярност на Осама бин Ладен. Три години по-късно той замисля най-смъртоносните атентати – на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон, където умират над 3000 души.

Според Лорънс Райт, създателя на наградената с „Пулицър“ книга „Скритата война“, Бин Ладен избрал тези цели по няколко аргументи. Той осъдил разполагането на американски бойци в Сомалия и проекта на Съединени американски щати за делене на Судан, където той живя 5 година преди да бъде експулсиран през 1996 година Райт акцентира обаче, че главната цел е била „САЩ да бъдат примамени в Афганистан“. Тази цел бе реализирана.

След атентатите Съединени американски щати нанесоха удари по Судан и Афганистан “, разяснява Даниъл Байман, специалист по битката против тероризма. Според Байман ударите предиздвикали талибаните да „се обвържат по-тясно“ с Ал Каида и са укрепили имиджа й като противопоставяща се на Съединени американски щати.

„ С офанзивите в Найроби и Дар ес Салам Ал Каида за първи път сподели, че може да нанася удари навсякъде“, прибавя Байман.

Годините след 11 септември минаха под знака на „борбата против тероризма“, стартирана от президент Дж. Буш и американските военни интервенции в Афганистан, Ирак и Пакистан В същото време Ал Каида се трансформира в източник на ентусиазъм за доста придвижвания по света, които усилиха офанзивите в Близкия Изток, на о. Бали, в Мадрид, Лондон и Париж.

В последните години публичното внимание бе отклонено от Ал Каида и ориентирано към съперничещата си с нея „Ислямска държава“ (ИД), която завоюва огромни територии в Ирак и Сирия и въодушеви набези на „вълци единаци“.

Но ИД загуби напоследък част от завоюваното. Експертите предизвестяват за активизиране на Ал Каида, която в това време се укрепи.

От БTA със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР