Казват, че целувки, които са получени лесно се и забряват

...
Казват, че целувки, които са получени лесно се и забряват
Коментари Харесай

Десетте най-вълнуващи арт целувки на всички времена

Казват, че целувки, които са получени елементарно се и забряват елементарно. Тези 10 красиви творби на изкуството сигурно са целувки, които няма да бъдат забравени в никакъв случай.

Картината на Жан-Леон Жером от 1890 година, представяща Пигмалион и Галатея, е въодушевена от Овидий и неговите „ Метаморфози “. Пигмалион основава облика на идеалната жена в статуя, Венера й вдъхва живот и любовта разцъфва в студиото на създателя.

Анри дьо Тулуз-Лотрек разказва картината си от 1892 година „ Целувка в леглото “ като „ олицетворение на чувствената приятност “.

„ Целувката “ на Огюст Роден от 1882 година е въодушевена от Дантевия „ Ад “ и историята на италианската аристократка Франческа де Римини, която се влюбва в по-младия брат на брачна половинка си, Паоло. Според историята, когато брачният партньор разкрива романса сред двамата, ги убива, преди любовта им да бъде осъществена. Затова й в скултурата устните им в никакъв случай не съумяват да се допрян...

Еротичният шедьовър на Густав Климт от 1909 година е едно от най-емблематичните и обичаните въплъщения на любовта.

Фотографското изображение от 1922 година на Ман Рей съставлява целувка сред двама влюбени, обкръжени от призрачни сенки.

Марк Шагал и брачната половинка му Бела нехайно се реят в положение на сантиментално самодоволство, до момента в който се целуват, с цел да отпразнуват рождения й ден в картината му от 1915 година „ Рожден ден “.

„ Целувката “ от 1908 година, от френско-румънския ваятел Константин Бранкузи, предлага алегорично пояснение на мъжко и женско тяло, слети в едно. Хванати в здрава прегръдка, със слети устни и очи, двойката се трансформира в едно цяло, както влюбените в действителния живот постоянно вършат.

Сюрреалистичният шедьовър на Рене Магрит от 1928 година „ Любовниците “ провокира необичайно чувство за тайнственост. Загърнатите любовници са се прегърнали, само че не са в положение изцяло да изразят любовта си, поради мъртвешките савани, покриващи главите им – наказани вечно да са разграничени един от различен.

Поглъщайки се един различен в сластна прегръдка са любовниците на Пабло Пикасо в „ Целувката “ от 1967 година Великият художник я рисува с няколко спонтанни линии, малко преди да навърши 86 години и съставлява апотеоз на насладата от живота.

Рой Лихтенщайн основава няколко изображения на влюбени двойки, само че „ Целувката V “ от 1964г. е най-впечатляващото. Не е несъмнено дали двойката се събира още веднъж или мъчително се сбогува, само че това, което е видно от целувката е, че двамата са доста влюбени.

Изображения: WikiArt

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР