Казват, че ретро композицията с чудното име "Носталгия" наистина събира

...
Казват, че ретро композицията с чудното име "Носталгия" наистина събира
Коментари Харесай

Влакчето Носталгия събира влюбени

Казват, че ретро композицията с чудното име "Носталгия " в действителност събира дами и мъже, които се обичат. Желаещите да се врекат във безконечна честност на обичаните си имат неповторимата опция да го създадат на едно от най-красивите места на Балканите. По маршрута на фамозната теснолинейка, която преодолява 300 м денивелация по скатовете на планината Шарган в Западна Сърбия, по релсов път във тип на двойна осмица, се намира гара Голубичи (от ср. - гълъбчета, прен. - младоженци). Построена е особено за фотосите на кино лентата "Животът е знамение " на Емир Кустурица. Докато работел на терен, той постоянно се вглеждал в отсрещния рид Мечавник и решил да построи на него своя Дървен град, който от 2003 година става действителност. В непосредственост до гарата около перона необичайно и самотно е застинал голям скален пай, наименуван Лудият камък. Пред него решителни мъже вършат сантиментално предложение за сватба на своите приятелки. А върху камъка, както на доста други "култови " места по света, и вярващи, и скептици оставят монети за благополучие и сбъдване на съкровени стремежи - знае ли човек... От площадката с камъка се открива превъзходна панорама на няколко ката планински хълмове, сред тях по-ниски гари, прави от релсовия път, който обикаля по възвишенията...
Шарганската осмица е измежду най-привлекателните и посещавани музейно-туристически и архитектурни атракции, определяна като едно от седемте чудеса на Сърбия. През летния сезон два-три пъти на ден влакчето изминава дистанцията от 15,5 км и още толкоз назад за към два часа и половина от Мокра гора, през Ятаре и Голубичи до Шарган витаси (където са снимани подиуми от различен филм на Кустурица - "Аризонска фантазия "). На последната гара откачат локомотива и от другата страна на композицията от три елементарни и един панорамен вагон закачват различен локомотив, който ги придвижва в противоположната посока. На междинните гари пасажерите имат опция да слязат, да прегледат и да си създадат фотоси за спомен. Живописният маршрут на линията, която след прокарването й (1921-1925 г.) е свързвала Белград с Вишеград и Сараево, минава през 22 тунела с обща дължина 5445 метра, като най-дългият от тях - "Крал Александър І ", е 1666 м. По него са построени пет моста, най-дългият от които е 44 м, и пет панорамни площадки.
Над Мокра гора се издигат три планини: две мъжки - Златибор и Шарган, и една женска - Тара. А долу, в ниското, се промушват три реки: две мъжки - Бели и Черни Рзав, и една женска - Камешина. Между тези три планини и три реки се стеле приказна хубост, подарък от Бога. По думите на видния златиборски стихотворец, роден в Мокра гора, Михаило Чупович (1934-2004): "jер нигде нема такве зоре као изнад Мокре горе "... Всичко останало - включително Шарганската осмица, е дело на работливите хора.
Влакчето помни и славни, и тъжни времена: то прави първия си курс през 1925 година Теснолинейката, чийто маршрут е бил Сараево - Белград - Ужице - Шарган - Вишеград - Дубровник, свързвала доста градове и села и доста съдействала за развиването на поминъка на локалното население. До 1 март 1974 година, когато линията е закрита като "нерентабилна " и огромна част от нея е унищожена. Но локалните поданици, прочувствено свързани с железницата, не се помиряват със загубата й - през 1999 година стартират да я обновяват със съдействието на Сръбските железници. След няколко години частта от Мокра гора до Шарган витаси е възобновена, само че към този момент най-вече като туристическа атракция.
Над 70 000 души посещават годишно Шарганската осмица. Броят на туристите от България се е нараснал с 20-25 % в последните години, разяснява Желко Шпиунович, шеф на търговско-икономическата секция за транспорт на пасажери към Държавната железница на Република Сърбия. Сред гостите, доста от които са почиващи в известния курортен център Златибор, има поданици на Балканския район и Европа, както и от Япония, Китай, Канада, Нова Зеландия, ЮАР, Хонконг и други Те идват освен с проведени групи, а и независимо, откривайки информация в туристически уеб сайтове и справочници. В близко бъдеще се планува към композицията да бъде прикачен и вагон-ресторант, споделя Шпиунович. По неговите думи ползата към ретро влакчето е доста огромен - с изключение на като туристическа атракция, то е търсено и за снимането на филми, рекламни и музикални клипове, както и по разнообразни празнични мотиви. Локомотивите, вагоните и жп линията се поддържат в безупречно положение, на крайните гари има работилници с способени експерти, а страната отпуска средства за ремонтни и други действия.
Всеки искащ да си достави това неописуемо наслаждение, може да го направи против билет от 800 динара (около 7 евро), за деца до 14 година цената е на половина, а за най-малките пътуването е гратис.








Снимки авторката

Близо до Мокра гора се намира село Кремна - отечество на гадателя Митар Тарабич (1829-1899). До наши дни са стигнали сведения за негови предсказания, доста от които са се сбъднали, споделят локалните хора, в това число за Първата и Втората международна война. Той пророкувал, че ще се води и трета, само че не сред хора и страни, а за водата, земята, въздуха... Тарабич планувал и днешната орис на Шарганската осмица - ще бъде употребена още веднъж, само че единствено за отмора и за наслаждение. Курсовете на теснолинейката са запълнени за месеци напред. Детски и училищен групи, любопитни туристи - от бебета до пенсионери, се дивят на това нормално знамение - един от най-привлекателните обекти на сръбското индустриално завещание.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР