Казват, че от сън спомени няма, но останем ли без

...
Казват, че от сън спомени няма, но останем ли без
Коментари Харесай

Как да спим наистина добре

Казват, че от сън мемоари няма, само че останем ли без сън, с трогване си спомняме за нощите, в които сладко-сладко сме заспивали.

Здравословният, първокласен сън е от изключителна значимост за цялото ни богатство. Без сън губим фокус, изпадаме в тъмно въодушевление, силата ни спада, метаболизмът се забавя.

В случаи на хронично бодърствуване изтощението на мозъка и тялото стават в действителност съществени и това може съществено да навреди на качеството на живот.

Добрият сън не е въпрос на шанс, а на т.нар хигиена на съня - елементарни за следване препоръки, които могат доста да подобрят бързината, с която заспивате и спокойствието, с което прекарвате нощта - без събуждания на всеки кръговиден час.

 Istock

Ето какво включва хигиената на съня:

Правилната температура

По-добре се спи в хладна стая. Ако ви е некомфортно да се подготвяте за сън при 18 градуса, затоплете стаята, до момента в който слагате пижамата и махате грима, само че намалете отоплението момент преди да се мушнете под завивките. Така през нощта ще имате хубава атмосфера, в която ще спите по-добре.

Естествени материи

Модерният текстил, от който се вършат чаршафите и завивките, е лек и гръмък, само че от време на време запотява. Това пречи на тялото да се охлажда, стартирате да се потите и се събуждате по средата на нощта без аспект да заспите още веднъж умерено.

Избирайте завивки от естествени материи или с висок % памук и спете с комфортна, мека пижама.

 Istock

Без екрани

Това в действителност би трябвало да бъде заповед номер 1 в листата с верни привички за сън. Най-големият зложелател на плавното заспиване са екраните - на телефона, на тв приемника или на преносимия компютър.

Да, знаем, че най-сладко се заспива до момента в който гледате филм, само че това не е здравословно заспиване. Скоро откакто сте затворили очи, мозъкът ви още веднъж изпраща сигнал за ставане, комплициран от светлината на екрана. Така изпадате в едно полусънено положение, от което не можете нито да се разсъните напълно, нито пък да заспите надълбоко.

Много по-добре е да се настроите на вълна “заспиване” с тиха музика или няколко страници от обичана книга - не електронна, а класическа, на книжен притежател.

Така ще дадете явен сигнал на мозъка, че е време да забави интензивността си и да се отдаде на заслужена отмора.

7 часа вършат разликата

Не си мислете, че спите задоволително, като си лягате към среднощ. Здравословният сън стартира някъде към 22:00 часа и продължава най-малко 7 часа.

Ако ви се доспива по-рано, няма нищо неоправдателно в това, по-добре е да се вслушате в ритъма на тялото си и да му се подчините, вместо да се пробвате да се разсъните, с цел да не си “лягате с кокошките”.

 Istock

Релаксиращи техники

Нищо от по-горните препоръки няма да помогне, в случай че в главата ви към момента жужат мислите и терзанията от деня. Оставете си 30 минути преди часа за заспиване за спокойното разпределяне или медитация.

Можете да подпомогнете този развой по умерено заспиване и здравословен сън с новаторската дуо-капсула - умела композиция от няколко релаксиращи съставки.

Във външната капсула има лавандула, която подкрепя релаксацията преди заспиване. Във вътрешната се съдържат витамин В6, мелатонин (хормонът на съня) и пасифлора, които ви оказват помощ да се насладите на първокласен сън през цялата нощ.

 а

не води до приучване и заран не се чувствате замаяни. Съставките му са изцяло естествени, потвърдени във времето помощници на спокойствието и съня.

Ако не сте напълно сигурни до каква степен проблемите със съня са съществени и пречат на метода ви на живот, можете да извършите един забавен, с който да определите това.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР