Казусът, станал известен като Барселонагейт, вече се разследва. Подозира се

...
Казусът, станал известен като Барселонагейт, вече се разследва. Подозира се
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата коментира къщата в Барселона и нахлуването в президенството

Казусът, станал прочут като " Барселонагейт ", към този момент се проверява. Подозира се " пране на пари ". Все още няма повдигнати обвинявания. Шефката на спецпрокуратурата съобщи, че спецпрокурори не са нахлували в президентството предишното лято, а са били поканени там от административен секретар на президентската администрация. По време на митингите не са били подслушвани политици и протестиращи. СРС-та били прилагани по отношение на Васил Божков и негови доближени, които подготвяли провокации. Има ново 19-то обвиняване повдигнато на хазартния предприемач.

Шефката на спрецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че е завършила инспекцията по проблема станал прочут като " Барселонагейт " и е формирано досъдебно произвеждане за пране на пари.

" По делото тече интензивно следствие. В момента е позволена финансова експертиза, задачата на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства. Бившият министър председател е давал пояснения по проблема, когато беше на стадий предварителна инспекция. Сега - в процесуално качество не е разпитван. Но това е тактичност на следствието ", съобщи Валентина Маджарова, началник на Специализираната прокуратура.



Заключенията на финансовата експертиза ще очертаят кръга на тези, които би трябвало да бъдат разпитани в допълнение, както и дали и на кого ще бъдат повдигнати обвинявания. По мотив настояването за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, в което като съображение е посочено коментираното в публичното пространство навлизане на спецпрокурори в постройката на президентството на 9 юли предходната година, от Специализираната прокуратура разясниха, че това са медийни тълкования.

" Магистрати от Специализираната прокуратура в никакъв случай и по никакъв метод не са нахлували в постройката на президентството ", добави още Маджарова.

Маджарова сподели още, че дейностите по следствието в постройката на президентската администрация са извършени след позволение на съда, както изисква законът.

" Магистрати от Специализираната прокуратура в действителност пристъпиха на територията на президентството, в случай че мога по този начин да се изразя, след покана и при съблюдаване на вътрешните правила. Те бяха въведени вътре от административен секретар на президентството ", разяснява Маджарова.

Маджарова напомни, че в същия ден и друга прокуратура - военната, също е направила дейности по следствие в президентството, само че с позволение на Военен съд. Според шефката на спецпрокуратурата няма законово ограничаване да се правят обиски и претърсвания в постройката на администрацията на президента. Именно след тази акция на прокуратурата започнаха митинги с претенции за оставка на кабинета " Борисов 3 " и на основния прокурор.

Валентина Маджарова отхвърли да са подслушвани политици и протестиращи. От прокуратурата оповестиха обаче, че на 13 юли предходната година е формирано досъдебно произвеждане за готвени провокации за ескалиране на напрежението и предизвикателство на конфликти, които да застрашат здравето и живота на протестиращите. По него са прилагани специфични разследващи средства във връзка с хазартния предприемач Васил Божков и група лица, които са контактували с него.



" По това досъдебно произвеждане същият този предприемач, който се укрива в Дубай, е с повдигнато обвиняване като началник и уредник на проведена незаконна група, задачата на която, казано на по-разбираем и човешки език, е посредством лица - други, участници в незаконното съдружие, на осъществяване на подривна активност там, където се организираха мирни протестни дейности ", сподели Маджарова.

От прилаганите по това следствие СРС-та са направени над 50 доказателства за активността на групата. Освен на Божков обвинявания били повдигнати на още няколко участници в групата, само че от прокуратурата не прецизират какъв брой. Били събрани доказателства, че Васил Божков е финансирал организацията на хулиганските дейности, чиято цел била да се провокират съществени конфликти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР