Казусът с тънките“ магистрали на ГЕРБ най-вероятно върви към архив.

...
Казусът с тънките“ магистрали на ГЕРБ най-вероятно върви към архив.
Коментари Харесай

Новият регионален министър не вярва на пробите на Шишков за „тънките“ магистрали на ГЕРБ

Казусът с „ тънките “ автомагистрали на ГЕРБ най-вероятно върви към списък. За това, че при градежа на автомагистрали е влаган по-малко асфалт от нужното, заяви през февруари т.г. някогашният районен министър Иван Шишков. Най-фрапантният образец беше с проучването на Северната скоростна дъга, когато се оказа, че към една трета от асфалта липсва, съгласно служебната власт, написа.

Новият районен министър Андрей Цеков (ПП) в този момент обаче установи, че служебното държавно управление е взимало проби без да съблюдава одобрената методика на Института за пътища и мостове. Това на процедура значи, че при установена понижена дебелина на настилката, страната не може да предяви искания, сподели Андрей Цеков в понеделник пред Нова телевизия.

По тази причина в този момент още веднъж ще се прави „ образна диагностика “ на автомагистрали и пътища благодарение на скенер и георадар, добави той.

Първо ще се ревизират трасетата, които са в гаранционни периоди, с цел да може при възможна открита неправда, страната да насочи искове против строителите, сподели Цеков.

Новото проучване на пътища и автомагистрали се чака да стартира до месец. То ще бъде по публично одобрената методика на Института за пътища и мостове. Ако диагностиката покаже понижена дебелина на асфалтовия пласт, ще бъдат взети ядки според методиката - през несъмнено разстояние от всеки сектор, сподели районният министър.

Той изясни, че взетите ядки асфалт от предходния екип на Министерството на районното развиване са били единични, от сектори с изминал гаранционен период и не по публично одобрената методика на Института за пътища и мостове.

Служебната власт публично заяви за взети проби от автомагистрала „ Тракия “ в региона на Стара Загора, Северната скоростна дъга и така наречен нулев лот на автомагистрала „ Хемус “. В края на март арх. Шишков даде обещание след парламентарните избори през май да заяви резултатите от инспекциите, само че това по този начин и не се случи. Вместо това от време на време се изнасяше информация по какъв брой сантиметра от асфалта липсват.

Публично не стана ясно дали арх. Шишков е взел проба от път, който е в гаранция или от някой от строящите се сега сектори на автомагистрали.

Два месеца и половина след промяната на властта, новият министър Цеков и екипът му основават усещане, че нямат предпочитание да навлизат в тематиката за сериозните злоупотреби и нарушавания в пътното строителство, наследени от кабинета „ Борисов -3 “, разяснява медията.

Магистрала „ Хемус “ стига до Плевен в края на 2025 година

Магистрала „ Хемус “ сред София и Варна продължава да стои на трупчета. „ В последните две години и половина по автомагистрала „ Хемус “ не се строи действително “, сподели Андрей Цеков. Според него това е по този начин, тъй като нито един негов предходник не е имал смелостта да огледа обстоятелствата такива, каквито са.

Довършването на стартирана по времето на социализма автомагистрала, която да стигне до родното място на Тодор Живков - Правец, беше предоставено по времето на третото държавно управление на ГЕРБ. Това стана с два контракта с вътрешно възлагане подписани в края на 2018 година и 2019 година Те бяха сред пътната организация и държавната компания „ Автомагистрали “, която на собствен ред подписа контракти за доставка на услуги и техника с огромните строителни компании, определени по неразбираем метод.

След рухването от власт на ГЕРБ строителството на автомагистралата спря. Причината беше, че методът ѝ на възлагане към този момент бе избран като циничен, намерено бе и нелегално строителство. Министерство на вътрешните работи пък разкри за изнесели милиони в чували, а прокуратурата повдигна обвинявания на десетина души, най-вече теглилите парите от банките. В същото време задатъците за „ Хемус “ се оказаха вложени в първокласни хотели и вили и изнесени в Обединените арабски емирства.

За дострояването на „ Хемус “ ГЕРБ отпусна 2.7 милиарда лв.. Но в този момент се оказва, че тези пари не стигат. Към момента цените, на които са подписани договорите не дават отговор на пазарните условия и ще се наложи индексация, сподели районният министър. По думите му ще са нужни към 600 млн. лева в допълнение за индексиране на цените.

Два са разновидностите за завършването на аутобана. Едната е страната да поеме риска да загуби задатъците за над 1 милиарда лева или да търси метод да „ санира “ позволените престъпления по този начин, че да продължи строителството по към този момент подписаните контракти, сподели Андрей Цеков.

Според него най-хубавият вид е в този момент посредством законодателни ограничения да се даде опция да продължи строителството.

„ В момента се работи малко в първите три сектора на автомагистралата, за които са подписани контракти през 2018 - 2019-та година. Първият сектор е подготвен на 76%, втори и трети - на към 40%. Това значи, че в границите на идващите две години, в края на 2025-та година, може да са подготвени още към 80 км от аутобана “, сподели Цеков.

Според него автомагистрала „ Хемус “ е индикативен образец за това по какъв начин не би трябвало да се реализира магистрално строителство. Ако са били спазвани законът и публичният интерес, „ Хемус “ от дълго време щеше да е издигната, счита Андрей Цеков.

Докато беше министър председател Бойко Борисов неведнъж обещаваше от София до Варна да се пътува по автомагистрала през 2024 година Сега за нов пусков период не се приказва, а единствено " вероятно ", че може да стигне до разклона за Плевен/Ловеч до края на 2025 година

Магистрала „ Струма “ през дефилето по ново трасе

Продължават напъните за намиране на решение и за завършването на автомагистрала „ Струма “. В момента се работи по вид за опазване трасето по източния скат на Кресненското дефиле и се търси различен маршрут в противоположната посока отвън дефилето.

„ Идеята е досегашният път да бъде непокътнат като местен сред обитаемоте места, по този начин ще се резервира и биоразнообразието в региона “, сподели районният министър.

По думите му незабавно щом Европейската комисия утвърди този вид, до края на тази година може да стартира проектирането.

Трасето би трябвало да се построи до 2027-ма година, сподели Цеков. Той добави, че по този метод ще се даде опция за различно транспортно решение в района.

Регионалният министър даде обещание строящият се от няколко години сектор от автомагистрала „ Европа “ до границата със Сърбия най-сетне да бъде приключен в края на годината.

Разширяване на „ Тракия “ сред София и Пловдив

Вече са почнали предпроектни изследвания за разширение на автомагистрала „ Тракия “ сред София и Пловдив, сподели Андрей Цеков.

По думите му по-късно би трябвало да се извървят процедурите по оценка за влияние на околната среда (ОВОС) и планиране. Реалистично до строителство на спомагателни ленти може да се стигне най-рано след 3 години, предвижда Андрей Цеков.

Идеята за уголемение на автомагистралата от София до Бургас в най-стария сектор до Пловдив беше стартирана за първи път по времето на държавното управление на Пламен Орешарски. За последно беше рефрешната от служебната власт, само че действително досега няма направено нищо за реализацията ѝ.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР