Казусът с парк Македония в Благоевград и намерението на държавата

...
Казусът с парк Македония в Благоевград и намерението на държавата
Коментари Харесай

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов: Войната между община и държава за парк Македония е пагубна за града

Казусът с парк " Македония " в Благоевград и желанието на страната да си го вземе назад провокира реакцията на някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов, за който безвъзмездното придобиване на 62 декараот казармите в интерес на Благоевград, е измежду огромните му победи.

Сделката е осъществена след 6 години упорити старания от страна на общината и воля от страна на страната. Негови прародители няколко мандата се опитваха да реализират сделка с Министерство на защитата да даде част от терените за потребностите на регионалния център, само че безрезултатно. Екипът " Камбитов " съумя и парцелът бе трансфериран безплатно на Благоевград.

" Не мога да заставам безразличен като следя процесите в Благоевград и проследявам от близко проблема с парк " Македония ". Войната сред общината и страната е пагубна за града и е блестящо доказателство, че е прекратена връзката и нарушена връзката сред институциите. Налице е липса на воля от страна на враждуващите страни- община и страна . Не разбирам за какво не се реализира консенсус, един контракт постоянно може да бъде възобновен, може да се вършат взаимни отстъпки и от двете страни да не се стига до тежки спорове, такива каквито следим сега. Залогът тук е огромен. Залогът е Благоевград. Въпросите, които изникват, от една страна: Какви са желанията на страната?! Какво ще го прави? Ще го продава ли? Има ли напън от частни вложители с апетити за застрояването му, както се приказва в града.

От друга страна: Какво са създали кметовете след мен по контракта, с цел да не се стига дотук. Досега страната е била доброжелателна. Този случай не е казус., има процедура, когато желанията не са изпълнени, по справедливи аргументи, официално парцелът се връща на страната и по-късно още веднъж с решение на Министерски съвет се трансферира на общината. Хубавото на това е, че могат да се предоговарят условия по отношение на променената обстановка. И тук няма драма, има сходни образци с други общини, при които разногласията, са приключвали в интерес на общините, само че за това са нужни диалози и общи старания. А изказванията за продажба са неоснователни и несериозни. За това какво са свършили екипите " Томов " и " Стоянов " да излязат и да кажат тъкмо и ясно -направихме това, това и това.... И община и страна да обяснят дейностите и желанията си, с цел да не бъдат залог благоевградчани.
Ние успяхме с неимоверни старания, траяли с години да върнем парцела на Благоевград. Водихме договаряния с 3-4 постоянни и още толкоз служебни държавни управления и министри, категорично наблягам договаряния сложни и продължителни диалози, само че имаше воля както от страна на страната, по този начин и от страна на общината, нещата да се случат. И те се случиха. Благоевград си върна топ парцел, който трябваше да се трансформира в прелестно място . След като подписахме контракта започнахме неотложно работа по осъществяването му. На мястото, което беше в окаяно положение, заварихме 32 здания, 29 от тях съборихме,, три обаче, тези които са сега на мястото запазихме и извършихме настоящ ремонт. -т. е нищо отвън контракта.

Тези здания и преди нас са работили, военните са ги употребявали като работилници, т. е не са рискови и не са противозаконни. Бяхме задължени да правим действия по планиране, с цел да стартираме и построяването на обекти, които включваха - нов контролно-пропускателен пункт, автоматизирани бариери, стоманобетонна ограда, вътрешна улица с обръщало, алейно осветяване. водоснабдяване, електрозахранване и осветяване, създаване на портал.

Впоследствие трябваше да бъдат построени съществени придобивки за всички благоевградчани- Експо център, Музей на Македоно-Oдринското опълчение, парк за отдих и спорт. Голямата постройка, която сега е опакована в зелено щяхме да превърнем в юношески център за образование на ай-ти експерти. Започнахме да изпълняваме клаузите по контракта малко по малко. Изработихме идейния план, който би трябвало да се пази в общината, осигурихме финансиране след сделки с частен вложител за построяването на православен храм на мястото.

Дори забавихме малко ПУП-а, изчаквайки владиката Серафим да уточни съответното и тъкмо място за създаване на храма.. И по наше време е имало инспекция на ДНСК, по сигнал на съветника Андон Тодоров и уволнения от мен проектант Тинчев, само че констатациите на проверяващите бяха преодолими. За страдание времето не ни стигна, да довършим започнатото..

Работата трябваше да продължат тези, които пристигнаха след нас. Какво са създали, с цел да запазят собствеността е видно, очевидно незадоволително, откакто се стига до подобен абсурден казус - да лишават от Благоевград прелестен парцел... поради неналичието на воля за разговор сред институциите.

Заради безсмислена война сред община и страна, в която залогът сме всички ние, жителите на този град, сподели някогашният градоначалник, призовавайки страните в разногласието да заровят томахавките и вземат решение, което да не в ущърб на благоевградчани..

П.Попов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР