Казанлък. Радвам се, че толкова много дойдохте тази вечер и

...
Казанлък. Радвам се, че толкова много дойдохте тази вечер и
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Много е хубаво, когато българите имаме общи каузи, те са много, но най-важната е България и нейната свобода

Казанлък. Радвам се, че толкоз доста дойдохте довечера и можем да застанем като едно – жители, кметове като господин Стефан Дамянов, общински съветници от разнообразни политически сили, представители на Национално придвижване „ Русофили “ от Раднево, Стара Загора, Гурково, София. Това сподели кметът на Казанлък Галина Стоянова при откриването на галерия с репродукции на картини от известни съветски художници, пресъздаващи моменти от Руско-турската война, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Стоянова уточни, че това единствено по себе си е знак, че има вяра за свободна България. „ Защото свободна България след 140 години има какво да препрочете от своята история. И в случай че на някой му идва в тежест да чете пожълтелите страници, дано да прочете тази галерия. Тя е извънредно мощна и прочувствена. Аз персонално не съм виждала дружно всички тези картини. Когато ги виждам, си мисля за тогавашните съветски художници, които са рисували тук, на място. Какво са мислили, какво са усещали, се вижда от техните картини. Защо би трябвало да разсъждаваме и да изваждаме невъзможните неща? Може би единственото, което би трябвало да създадем, е да сме признателни. Българският народ постоянно е бил благодарен и признателен и това би трябвало да ни сплотява. Много е хубаво, когато българите имаме общи дела и ето, изложбата е една дребна идея. Каузите са доста, само че най-важната е България и нейната независимост. “, разяснява кметът на Казанлък.
Изложбата, открита довечера в Художествената изложба в Казанлък, е отдадена на 140 години от освобождението на града от турско иго. Експозицията съдържа 38 репродукции, 18 от които ще влязат във фонда на Музея на фотографията и актуалните образни изкуства в Казанлък. Тя показва репродукции на картини, пресъздаващи боевете при Шейново и Шипка в края на Руско-турската освободителна война. „ Това е борба, след която няма повече сражения, няма турска войска, която да се опълчва на съветската, и след това се подписва Санстефанския кротичък контракт. Битката е била толкоз жестока, че съветското командване не разрешава на Българското опълчение да взе участие по-нататък в сражението, тъй като в зверствата си турците са прекалили “, сподели при откриването на изложбата ръководителят на Национално придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.
Тази галерия има към този момент своя забавна история. За първи път тя бе показана в Българския парламент за Деня на освобождението на София - 4 януари, част от нея ще бъде показана в Хасково на 19 януари, на 10 февруари ще гостува в Бургас, през месец март ще посети Москва, където ще бъде открита в Руския парламент. Интерес към експозицията е проявен и от други съветски градове.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР