Казанлък. Благодарение на своите исторически корени Общинската библиотека Искра“ в

...
Казанлък. Благодарение на своите исторически корени Общинската библиотека Искра“ в
Коментари Харесай

Стара Загора: Библиотека „Искра“ в Казанлък, която отбелязва 158 години от създаването си, притежава изключителни колекции от ценни издания – източници с общонационално значение

Казанлък. Благодарение на своите исторически корени Общинската библиотека „ Искра “ в Казанлък има изключителни сбирки от редки и скъпи издания – ръкописи, възрожденска книжнина, доста краеведски източници с общонационално значение, сподели за Радио „ Фокус “ шефът на библиотеката Анна Кожухарова, във връзка отбелязването на 158 години от основаването й. Тя разясни, че измежду по-интересните ръкописи са Апостолският текст, написан върху пергамент от 13 век, пренесен в Казанлък от Македония, евентуално - подаяние от Иван Енчев – Видьо, Цветният (Копривщенски) триод от 17 век, Часослов от 17 век и редица други неповторими ръкописи. Сред тях е Номоканон от 17 век, съхраняван само в Библиотека „ Искра “. Интерес съставляват и източниците от старопечатната гръцка книжнина, както и всички издания, излезли в интервала 1806 – 1878 година.
Кожухарова сподели още, че библиотеката в Казанлък има почти 300 000 библиотечни документа. „ Броят е подобен, тъй като продължаваме да работим с инкриминирани обратно във времето фондове. Получаваме и дарения, които чакат своята обработка и библиотечно документиране. “, разяснява тя.
Директорът на библиотеката разясни, че от дълго време библиотеката е излязла от рамката на възприемането й единствено като храм на книгата, в който се прави само заемането и регистрирането на заетата литература, а напъните на екипа са ориентирани към развиването на институцията като културен, учебен и обществен център, каквато е поръчката на локалната общественост.
Общинска библиотека „ Искра “ се смята за приемник и правоприемник на първата обществена библиотека, основана в Казанлък през 1860 година. Група родолюбиви казанлъчани основават първото българско читалище в града – Народно българско читалище, и то започва с една читалня и дребна сбирка от книги.
Съществуват податки, че в Казанлък доста по-рано от 1860 година е съществувала една учебна библиотека, която е била отворена за жителите на града. Интересен факт е, че бързо са нараствали сбирките на тази библиотека, която за жалост по време на Рускои-турската война изгаря. Още в първите дни на Освобождението казанлъчани вземат решение, че ще възстановят библиотеката на учредената през 1873 година Ученолюбива тайфа „ Искра “.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР