Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев е потвърдил на заседание на оперативния

...
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев е потвърдил на заседание на оперативния
Коментари Харесай

Казахстанският президент: Организираното изтегляне на контингента на ОДКС от страната ни ще започне утре

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев е удостоверил на съвещание на оперативния щаб в Алмати, че изтеглянето от страната на миротворческия контингент на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) ще стартира на следващия ден. Това заяви пресслужбата на президента, представена от ТАСС.

"Утре ще стартира проведеното евакуиране на миротворческия контингент на ОДКС. Проведох договаряния с ръководителите на съответните страни. Използвайки опцията, бих желал да изразя своята благодарност на командването на контингента за свършената работа в границите на тези няколко дни. Самото наличие на миротворческия контингент на ОДКС в Казахстан, в това число в Алмати, изигра доста значима роля за стабилизирането на обстановката в нашата страна ", сподели Токаев.

По думите му това е имало огромно психическо значение за пресичането на експанзията на терористите и бандитите. "Мисията се прави оценка като доста сполучлива. Още един път показвам признателност на сътрудниците си - държавни глави ", акцентира казахстанският президент.

Според пресслужбата на Токаев в хода на съвещанието на оперативния щаб му е било докладвано, че "благодарение на решението му за ориентиране в Алмати на спомагателни сили, в това число от миротворческия контингент на ОДКС, градът е бил избавен и отвоюван от терористите ". Както заяви ръководителят на локалните управляващи в Алмати Бакътжан Сагинтаев, всички обекти, свързани с топло- и газоподаването, електро- и водоснабдяването в града, работят в естествен режим. Възобновяват работа комерсиалните обекти, заведенията, пазарите, бензиностанциите и промишлените предприятия, а публичният превоз е възобновен.

"Президентът разпореди на държавна комисия взаимно с управляващите на Алмати в най-кратки периоди да възстановят инфраструктурните обекти, в това число постройките на държавните органи, правоохранителните и специфични структури, системите за видеонаблюдение. Ще бъде оказана също по този начин поддръжка на потърпевшите бизнесмени ", посочи пресслужбата на Токаев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР