Католическият свят празнува Великден днес. Заради пандемията обаче, Италия затегна

...
Католическият свят празнува Великден днес. Заради пандемията обаче, Италия затегна
Коментари Харесай

Католиците празнуват Великден в условия на ограничения

Католическият свят чества Великден през днешния ден. Заради пандемията обаче, Италия стегна ограничаващите ограничения - страната е разграничена на алена и оранжева зона. И тази година площадът пред базиликата " Св. Петър " ще остане празен на Великден.

Папа Франциск ще отслужи Великденската меса от вътре в храма в наличието на стеснен брой хора, особено поканени за празника.

За втора поредна година Светият отец ще насочи своето пасхалното обръщение и апостолическа благословия Urbi et Orbi не от централната ложа на Ватиканската базилика от вътре на храма и ще бъде излъчена директно по малкия екран и в интернет.

" Все отново е празник, да отворим вяра както предлага и Ватикана. И посланията на Папата са в тази посока. Тази година реши да служи с дребен брой вярващи и хора от Ватикана, които да участват на службата, което е знак. Ватикана обича да приказва със знаци, това е знак за някаква вяра. Ще има към 100-200 души, които ще участват в базиликата Св. Петър. И всички богослужения от буйната седмица минаха с лимитирано наличие ", изясни посланикът на България във Ватикана – Богдан Пашев.

През миналата година католическата черква беше мощно ударена от пандемията, като 269 свещеници починаха от COVID-19. Затова и светият отец доста държи на имунизирането. През буйната седмица Ватикана провежда слагането на ваксини на 1200 души от небогати и маргинализирани групи. Малко прочут е фактът, че най-малката страна в света – Ватикана е с 100 % имунизирано население.

" В момента в Италия е още веднъж алена зона, което значи невероятно напредване сред обособените зони на страната. Добрата вест, е че Италианската страна почете нашия избирателен ден и ние имаме специфичен документ на разположението на българите, с цел да могат да се придвижат до град, в който има секция и да гласоподават ", изясни ръководител на изборна секция в Рим.

Също по този начин е Великден за католиците, което въпреки това слага един въпрос доколко и това би затруднило гласоподавателите в този ден. Особено в фамилии в които са разбъркан брак. Това ще наруши фамилния празник.

Каква ще бъде изборната интензивност в Италия е въпрос, на който ще имаме отговора в края на изборния Великден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР