Католическата общност в Община Раковски започва подготовката за посрещането на

...
Католическата общност в Община Раковски започва подготовката за посрещането на
Коментари Харесай

Католиците в Раковски се готвят за Рождество Христово

Католическата общественост в Община Раковски стартира подготовката за посрещането на Рождество Христово. Част от това е и Коледната молитва в църквите, която се извършва от 16 до 24 декември. Това сподели за Българска телеграфна агенция отец Младен, духовник в църквата " Пресвето Сърце Исусово ". Подготвяме се в молитва, самоограничение и състрадание, добави той. Свещеникът акцентира, че Рождество Христово е огромен празник, тъй като " с това стартира нашето избавление - Иисус влиза в историята на света и го трансформира ".

На 18 декември в локалното читалище ще се състои коледно приветствие от децата на Раковски, което е квалифицирано от сестрите от католическите манастири и учителите им, сподели още отец Младен. Същия ден, на сцената в кв. " Секирово " ще дойде Дядо Коледа, за което " се е договорил " кметът на общината Павел Гуджеров. Белобрадият дъртак ще се срещне с децата и ще им раздаде дарове. 

Няколко дни преди Коледа в храмовете се построява макет на пещера, в която се пресъздава раждането на Иисус Христос. За първи път това е направено от Свети Франциск от Асизи в италианското градче Гречо. Най-важната за нас е среднощната Рождественска литургия на 24 декември.

Следващият ден е празничен, фамилиите се събират дружно, нямаме специфични храни и обредни ритуали, само че трапезата е тържествена. Ние нямаме пости за Коледа и всеки може да си приготви вечеря по свое предпочитание, разяснява още свещеникът. Нашата цел е хората да дойдат в църквата и да вземат участие в празничната литургия, добави отец Младен.

Около 13 000 поданици в Раковски изповядват западното православие и това е най-голямата католическа общественост в страната ни. На територията на Община Раковски има четири католически храма - три в града и един в село Белозем. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР