Световно първенство за жени: Стоманените рози изпреварват мъжете в китайския футбол

...
Като защитник на женския национален отбор по футбол на Китай,
Коментари Харесай

Като защитник на женския национален отбор по футбол на Китай, Сюе Дзяо си спомня как нейният отбор направи невъзможното през 2015 г., когато сложи край на 11-годишната непобедена серия на отбора на САЩ у дома в Лос Анджелис.

Xue казва, че проявата на воля показа на света защо китайските фенове ги наричат ​​Стоманените рози. И тя се надява отборът да оправдае това име по време на Световното първенство за жени, което се провежда в Австралия и Нова Зеландия.

"Всички мислеха, че ще загубим, когато американците ни покани да се присъединим към мача. Но футболът е кръгъл, никога не знаеш какво ще се случи до последната секунда“, казва 30-годишният Сюе, вече пенсиониран, пред BBC.

"Да победиш един от най-добрите отбори в света, в родната им страна, и да счупиш такъв печеливш рекорд... тази победа ни направи луната", казва Сюе, който ще гледа Световното първенство от нейният дом в североизточния град Далиан.

Китай трябва да свърши работа, за да стигне до следващия кръг. След като загубиха първия си мач от Дания, те трябва да победят Хаити в Аделаида в петък, за да останат с надежда за следващия кръг, когато се изправят срещу Англия следващия вторник.

Извън Световното първенство обаче Стоманените рози превъзхождат своите колеги мъже в Китай, забележително постижение в страна, която отдавна свързва спорта с мъжете.

Независимо от резултати на Световното първенство, отборът ще бъде посрещнат като герои.

"Момичетата демонстрираха страхотното поведение на китайския женски футбол, показаха желанието си за победа, и това беше най-ценното качество, предавано от поколения на китайския женски футбол“, казва Хуанг Дзянсян, един от най-известните футболни коментатори в страната, след първия мач.

"Те изглеждаха много по-добре от нашия мъжки отбор", гласеше един коментар от китайската социална медийна платформа Weibo.

Отборен дух

От години женският футболен отбор е източник на гордост, докато мъжкият отбор се възприема като постоянно разочарование.

Женският отбор в момента е на 14-то място в света, докато мъжете са на 80-то място.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР