Като водещ член на семейство кръстоцветни, думата броколи“ означава разклонение“

...
Като водещ член на семейство кръстоцветни, думата броколи“ означава разклонение“
Коментари Харесай

Броколите - един от най-любимите зеленчуци

Като  водещ член на семейство кръстоцветни, думата „ броколи “ значи „ отклонение “ или „ клон “ за кръстосаните стъбла, като дребни дръвчета с цветове. Цветното зеле (т.нар. Карфиол), брюкселското зеле, зелето, и къдравото зеле (т.нар. Кейл) са също от семейство кръстоцветни. Популярна храна за античните римляни, броколи е расло като диво растение по крайбрежията на средиземно море. Неговата приложимост може да се наблюдава до Франция от 16 век и Англия през 17 век, като неговото развъждане за търговски цели стартира в Съединените Щати през 1920-те години.

 Броколи се е разклонило, по този начин да се каже, на няколко от своите най-близки родственици: Броколи рааб, което няма типичната за дърветата „ корона “ както самото броколи, което сме привикнали да виждаме, само че пък за сметка на това то наподобява на цветчета с по дълги, тънки стъбълца. Неговият братовчед, броколи рапини, има по-малко цветчета и усет на мустарда (синап) или горчица. Брокоцветето (брокофлауър), кръстоска сред броколи и цветно зеле (карфиол) е бледозелено с гъсто насложени коронки както при карфиола, само че с усет на броколи. Китайското броколи има необятни, лъскави и гладки, синьо-зелени листа с дълги, хрупкави и дебели стебла, и дребна корона. Ако срещнете броколини (бебе-броколи), то е запазена марка име за хибрид сред броколи и китайско къдраво зеле с дълго, сочно стебло с дребни цветчета.

 Когато се употребява сурово, броколи съдържа няколко хранителни детайла. Важно е да се означи, че е най-добре то да се употребява сурово, защото готвенето и другите топлинни процеси унищожават някои от неговите антиоксиданти. Броколи има два пъти повече витамин С от това на един портокал, съвсем толкоз калций, колкото пълномаслено мляко (но с по-добра степен на абсорбиране), и има противоракови и противовирусни качества от наличието си на селен. Храненето с броколи и кълнове от броколи може да усили способността на вашето тяло да се прочисти след излагането му на канцерогенни субстанции и оксиданти от храната или въздуха, с помощта на фито-химичното съединяване сулфорафан, съгласно едно скорошно изследване.

 Броколи е необятно изучавано поради очевидната му дарба да се бори и даже предотвратява доста разнообразни типове рак и други заболявания на тялото. При това, съществуването на изотиоцианати (други фито-химикали, извънредно  скъпи, тъй като задействат чернодробни ензими, които от своя страна отстраняват раковите кафези от организма) в сурово броколи обаче, са почти три пъти по-голяма от  тези, които са били при топлинно-преработени броколи. Едно изследване направено върху група от 10 пушачи и 10 непушачи приемащи броколи, показало голямото значение от консумирането на кръстоцветни зеленчуци за предпазването на клетките от нарушавания в ДНК. В „ Трактат за градинарството от жител на Вирджиния “, написан през 1775 година, Джон Рандолф описал броколито по следния метод: „ Стеблата се употребяват като аспержи, а коронките – като карфиол “.

 Броколито е освен вкусно. Доказано е неведнъж, че то съдържа удивителни съединения, които лекуват тялото и предотвратяват повреждането на клетките. Макар проби да демонстрират, че приема на броколи в недопечен тип е метода да приемем най-вече хранителни изгоди от него, „ крехко-хрупкаво “ сготвено до ярко-зелен цвят броколи към момента резервира доста от своите качества и е потребно за нас. Затова броколито обикаля света през последните 2000 години.

Инфо: www.zdravei.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР