Като възможност за превенция на пътната безопасност в страната може

...
Като възможност за превенция на пътната безопасност в страната може
Коментари Харесай

Фонд с 50% от глобите може да отива за пътна безопасност

Като опция за предварителна защита на пътната сигурност в страната може да се употребяват средствата, които се събират в специфичен фонд, основан през 2011 година, в който отиват 50% от санкциите на пътя. Това сподели при визитата си в Смолян ръководителят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов във връзка зачестилите трагични пътни произшествия през последните дни.
Фондът е към Министерство на финансите, само че предложенията, които се вършат и плановете, които могат да бъдат осъществени са от Междуведомствен съвет, който се ръководи от министъра на вътрешните работи. По думите на Цветанов до момента във фонда са събрани над 30-40 млн. лева и те може да отидат за създаване на нужната инфраструктура и по този начин да се прави нужната предварителна защита.
„ В момента би трябвало да има по-голяма интензивност от Министерство на вътрешните работи, тъй като в този фонд към този момент има насъбрани много средства, с които могат да се закупуват и да се конфигурират камери на всички места, с цел да може да избегнем и този фактор, когато имаме контакт сред проверяващ и извършител. Знаете, че постоянно може да влезнат в някаква сделка, само че това е част от манталитета на българина. Но когато има съответните камери в невралгичните точки или там, където има централизация на тежки ПТП, това значи, че можем да подсигуряваме и тогава с санкциите да може да се дисциплинират нарушителите и те да бъдат тези, които да влагат. Разбира се би трябвало да се заделят и средства за превантивни действия и по-специално в просветителната система “, разясни Цветанов. Той означи, че глобите в България сега са високи, само че би трябвало да се концентрира вниманието върху събираемостта. „ Най-важното е да се демонстрират неприятните помири на недобросъвестните водачи, тъй като когато даваш опция да има повече публичност, тогава има и съответната дисциплина за всеки един участник “, безапелационен е Цветанов.
Той разяснява, че до момента средствата насъбрани във фонда не са употребявани, защото са били незадоволителни за оповестяването на съответната социална поръчка преди години. „ За да обявиш една социална поръчка би трябвало да имаш нужното финансиране. През 2013 г, средствата събрани във фонда бяха към 10-15 млн. лева и тогава искахме да обявим социална поръчка, с която да създадем изцяло видеонаблюдение на страната и снимане на тези извършители, които са на пътя. Тогава планът беше остойностен на много по-сериозна сума и нямаше по какъв начин да бъде оповестена публичната поръчка и до момента такава не е обявявана “, уточни Цветанов, представен от Фокус.
Той посочи, че има концепция фактически да се стартира по-добре усвояването на тези средства. На извършена среща с представители на НСОБР и с присъединяване на представители на Вътрешната и Регионалната комисия в Народното събрание е препоръчано от локалната власт, парите, които са събирани от урбанизираните зони, където са осъществени тези нарушавания да могат да се употребяват от общините за инфраструктура в най-невралгичните точки за локалните хора.
„ Това е към детски градини и заведения, с цел да предпазим децата и евентуалните извършители да осъзнаят, че са под наблюдаване и всеки един да стане оптимално порядъчен и да избегнем всевъзможен вероятен случай на пътя. В миг работим и по вид за законодателни промени, които да дадат опция и локалната власт да взе участие в усвояването на тези средства, с цел да може да ги осъществя по цели, които счита, че са значими за сигурността и пътната сигурност локалните жители “, сподели още Цветан Цветанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР