Като върху кутиите с цигари: Искат въвеждана на предупреждение за

...
Като върху кутиите с цигари: Искат въвеждана на предупреждение за
Коментари Харесай

Като върху кутиите с цигари: Искат въвеждана на предупреждение за вредата от месото


Като върху кутиите с цигари: Искат въвеждана на предизвестие за вредата от месото. Консумацията на огромни количества месо е нездравословна за здравето.

Според ново изследване графичните предизвестия, сходни на тези върху цигарените кутии, могат да оказват помощ
за намаляване на потреблението на месо.
Изследователи от университета в Дърам, щата Северна Каролина са открили, че слагането на образни предизвестия върху месните артикули би предиздвикало потребителите
да употребяват по-малко месо.
Учените показват, че на етикетите и картинките би трябвало да бъде означено, по какъв начин развъждането на скотски типове, които след това консумираме, се отразява на световното стопляне.
Учените са тествали разнообразни надписи и
визуализации, сложени върху храни, с цел  да предупредят за последствията от потреблението на месо. Според резултатите от изследването ястията, съпроводени от фотография, предупреждаваща за отрицателното въздействие на месото, намаляват избора на храни, съдържащи месо с сред 7 и 10%.
„ Постигането на нулева консумация
на месо е приоритет за планетата ”, показва Джак Хюз, лекар по философия. „ Тъй като към този момент е потвърдено, че предупредителните етикети понижават тютюнопушенето,
както и потреблението на сладки питиета
и алкохол, потреблението на предупредителен етикет върху месни артикули може да ни помогне да реализираме това, в случай че бъде въведено като национална политика “, споделя тя.
Възрастните, консумиращи месо,
са били разграничени на четири групи – на три от тях са показани предупредителни надписи, а на
другата група – не.
На един от етикетите е била изобразена обезлесена област. Снимката била съпроводена от текст, който гласи: „ Консумацията на месо способства за изменението на климата “.
Участниците били помолени
да вземат 20 обособени решения за избор на разнообразни ястия – да вземем за пример избор сред паста с месо, паста с риба, вегетарианска паста или веганска. След това
те били запитани за бъдещите
им планове да купят и употребяват разновидностите на ястията, както и за това какъв брой привлекателно наподобява храната и
до каква степен тревожни и достоверни са етикетите.
„ Вече знаем, че потреблението на доста месо, изключително на алено и свърхпреработено, е нездравословно за здравето.
То способства за смъртните случаи,
породени от замърсяването и изменението на климата ”, показва Милица Василиевич от катедрата по логика на психиката на университета Дърам.
„ Добавянето на предупредителни етикети
върху месните артикули може да бъде един от методите да се понижат тези опасности за здравето и околната среда “, счита специалистът.
Според поведенческия специалист Иво Влаев
от университета в Уоруик подчертаването на негативните последствия от потреблението на месо може да бъдат по-ефективни, в сравнение с популяризирането
на изгодите от различния избор.
„ Вероятно фермерите на биологично пилешко месо може да се опълчват на политиката за слагането на образни предизвестия върху храната ”, показва ученият.
Според други проучвания въглеродният отпечатък,
който се оставя при обработката и развъждането на говеждото е девет пъти по-висок от този на пилешкото месо и около 200 пъти по-висок от този на вегетарианските протеини, като да вземем за пример боба.
Проучвания демонстрират, че потреблението на месо
в Обединеното кралство към този момент понижава. Изследване, извършено от Оксфордския университет е открило, че количеството месо, употребявано на дневна база в Обединеното кралство, е намаляло с съвсем
една пета през последното десетилетие.
Изследователите са открили, че междинната дневна консумация на месо на глава от популацията е спаднала от 103,7 г на 86,3 г, което е понижение с към 17%.
Консумацията на алено месо
е намаляла с 13,7 г, а на модифицирано месо – със 7 г, само че британците употребяват с 3,2 г повече бяло месо дневно, в сравнение с преди 10 години, сочат данните.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР