Като в сървайвър при зимни условия работят търговците на Четвъртък

...
Като в сървайвър при зимни условия работят търговците на Четвъртък
Коментари Харесай

Сървайвър на Четвъртък пазара

Като в сървайвър при зимни условия работят търговците на Четвъртък пазара. В покритото хале е кучешки мраз, макар че към този момент дневните температури са над нулата. В помещението от близо 600 квадрата е по-студено, в сравнение с на открито. Продавачите са екипирани с дебели якета, шапки и ръкавици, само че това не ги избавя от студа. Отопление няма и няма да има, макар че се чака живакът трайно да задържи минусови денонощни стойности.

На търговците не е разрешено да се греят с духалки или газови печки. Въпреки това някои са нарушили възбраната и скрито са внесли отоплителни уреди на газ. Не ме интересува какво позволяват и какво не. Не мога да давам по 1000 лева за медикаменти и инжекции, като се разболея. Щом като не ни обезпечават естествени условия за работа, ще се стоплям както намеря за добре, разяснява продавачка на зеленчуци, поискала анонимност. Тя показа, че продавачите неведнъж са се оплаквали от студа пред управлението на Оперативна програма „ Общински пазари “, само че жалбите им били като глас в пустиня.

Нейна колежка по маса я поддържа и добави, че от общината се интересували единствено да им вземат парите за наем на масите, само че не и от изискванията на труд, и който не плащал в точния момент, оставал без сергия.

Тук сме по 10 часа дневно, а не за 10 минути, и не е човешко да си вадим хляба зъзнейки, сподели Росица Колева - търговка на плодове. Друга продавачка добави, че и през лятото било кошмарно да се работи, защото вътре ставала непоносима горещина, като в парник.

Хората се тормозят, че ще имат загуби поради ниските температури, при които ще замръзне част от стоката. Отделно, че потребителският поток е понижен спрямо други сезони и дневните обороти са минимални.

Този пазар не е мол или магазин, с цел да се отоплява. А и при реконструкцията му в плана не е заложено създаване на толкоз мощна елинсталация, която да поеме класическо отопление. Това разяснява пред „ Марица “ шефът на Оперативна програма „ Общински пазари “ Стефан Султанов. Според него на никое място в страната, а и по света нямало затрупан пазар, където да има отопление, още повече че вратите непрестанно се отваряли и затваряли и естественото топло „ бягало “.

Той посочи, че даже и да се намерения за различно отопление, при сегашните винилови стени, които били с нулева изолираност, щяло да има големи загуби на сила и средства. Султанов акцентира, че въпреки всичко са взети ограничения, с които търговците са защитени от вятър. С краткотрайна структура била заградена откритата повърхност на втория етаж, за който още имало правосъден спор. Отделно цветарските сергии били завършени като независими къщички в пазара, с което се запълнила дупката сред тях и огромното помещение, а до неотдавна там било ветрилник.

Бизнесът навън замира

Търговията с плодове и зеленчуци навън замира в целия град. Тенденцията е от години и се задълбочава поради продължаващото разгръщане на огромните търговски центрове. На Четвъртък пазара за десетки сергии няма наематели. Същото е ситуацията и на Понеделник пазара, който от няколко месеца е недосегаем за търговци и продавачи. Оредяват масите и на кварталните пазари в " Гагарин ", " Смирненски " и " Южен ", където дребният бизнес мъчно устоя на конкуренцията на веригите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР