Като ученици една от традиционните екскурзии, които правихме беше по

...
Като ученици една от традиционните екскурзии, които правихме беше по
Коментари Харесай

Карлово, Калофер, Сопот - един възрожденски маршрут за приключенци

Като възпитаници една от обичайните екскурзии, които правихме беше по маршрута Карлово-Калофер-Сопот. Мисля, че това беше наложителна екскурзия, която учителите ни желаеха да вършим. Казвам всичко това с ангажимента, че бях възпитаник в Стара Загора и е изцяло допустимо този маршрут да е бил обичан на старозагорските учебни заведения.Вече много по-голям и гледайки обратно във времето, съзнавам, че това е превъзходен маршрут за пътешестване, посредством който да открием трите града, които са дали някои от най-ярките имена в родната история - Левски, Ботев и Вазов. 
Започваме с Карлово. От тук е родом освен Васил Левски, само че и известните български бизнесмени и образци за благодетели - братята Евлоги и Христо Георгиеви. Интересен факт е, че бащата на Ботев е роден в Карлово, а по-късно отива да живее в Калофер. Ще се потопите в неповторимата възрожденска атмосфера на града, а най-известното събитие, което можем да посетим е Празникът на розата. В Карлово има архитектурно-исторически резерват с близо 120 къщи, които са със непокътната архитектура, а наложителното място за посещаване е къщата-музей Васил Левски. 
Следващата ни спирка е Калофер. Градът на Ботев е доста прочут напоследък с леденото хоро, което не е по никакъв начин неприятно, само че той може да предложи доста повече. Започваме с музеят, отдаден на Христо Ботев и взаимното учебно заведение. Не пропускайте да се качите и до паметника на Ботев. До Калофер има прелестна екопътека, която носи името " Бяла река ". 
Третата спирка в това премеждие ни води в Сопот. Първото място, което да посетим е къщата-музей на Иван Вазов. Тя е в центъра на града. Друго забавно място, което да забележим е Радиното учебно заведение, което се загатва и в романа " Под игото ", както и локалният девически манастир " Въведение Богородично ". До него е и красивата черква " Св. св. Петър и Павел ". 
Ако ви остане време, поучавам да се отбиете до средновековната цитадела Аневско кале (познато още като Копсис), която е от интервала 12-14 век (Второ българско царство). 

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР