Като цяло тази и миналата година в Южното полукълбо грипът

...
Като цяло тази и миналата година в Южното полукълбо грипът
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Вирусите могат както да си помагат, така и да се конкурират

Като цяло тази и предходната година в Южното полукълбо грипът стартира малко по-рано и виждаме, че има оживление и при доста други, освен вирусни сътрудници. Това разяснява пред bTV вирусоложката проф. Радостина Александрова. Тя напомни, че още при започване на пандемията е имало таман такива предвиждания – че след прекосяването през нея, когато се върнем към нормалния си метод на живот, е допустимо сходно струпване на разнообразни вируси.

По думите ѝ обаче това не е единствената причина. „ Има и вируси – да речем, риновирусите, които не бяха повлияни толкоз съществено от ограниченията, наложени против разпространяването на SARS-CoV-2, само че даже и при тях отчетохме, че също има повишение “, уточни проф. Александрова.

Предвид обстоятелството, че сега у нас се популяризират разнообразни типове вируси, тя означи, че взаимоотношенията сред вирусите са разнообразни и те биха могли както да си оказват помощ, като да вземем за пример потискат дружно имунната система, по този начин и да си пречат и да се конкурират – да вземем за пример, за запаси в клетката. „ Освен това неспецифичният имунитет, който единият вирус основава – това е доста преди да зародят антителата, Т-клетките и така нататък – първата ни реакция е така наречен „ неспецифичен имунитет “, тъй че този, който се основава от единия вирус, може да работи на другия “, описа специалистката. Проф. Радостина Александрова даде образец за „ тактика “ на съответен вирус с респираторно-синцитиалния, като изясни, че в Нова Зеландия той нормално се популяризира едновременно с грипния, само че проучвания са посочили, че се появява няколко седмици по-рано, „ тъкмо с цел да не се срещнат “. „ Така че има доста неща, които към момента не знаем “, установи вирусоложката.

По отношение на комбинацията от грип и SARS-CoV-2 пък тя разяснява, че към момента няма безапелационни данни по какъв начин протича сходна взаимна зараза. „ От предходните сезони по време на пандемията данните са много лимитирани, защото грипът беше доста по-слабо публикуван. Но последния отчет на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати споделя, че през 2021-2022 година от всички приети в болница деца под 18 година, които са били със SARS-CoV-2, 6% са имали в същото време и грипен вирус. А от смъртните случаи отново в тази възрастова група 16% са били с такава двойна зараза “, заяви проф. Александрова. Тя добави, че съгласно други изследвания – главно в Съединени американски щати и Азия, към 0,8% от хората са били с сходна смесена зараза. По думите ѝ обаче няма индикации, че тази вирусна композиция протича по-тежко, въпреки че в някои отчети има данни, че тези пациенти, стигайки до хоспитализация, са били с по-висока възможност от потребност от механична вентилация. „ Като цяло рекомендацията е хората да не изпадат в суматоха, тъй като може би доста хора са имали такава двойна зараза, без даже да схванат за това, и са минали през нея без проблем “, разяснява тя и продължи: „ От тези дечица в Съединени американски щати, които са боледували тежко и са умряли, нито едно не е било имунизирано против грип и единствено едно е било лекувано със характерни антивирусни сътрудници “.

Вирусоложката се спря и на имунизацията против вирусите. Тя разяснява, че сега е късно за имунизация против грип не по други аргументи, а тъй като ваксини не могат да се намерят, защото последните рекомендации са за имунизация през целия грипен сезон. По отношение на SARS-CoV-2 пък тя означи, че по настоящи данни двувалентната ваксина понижава три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти – риска от гибел.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР