Като преглеждаха проби от Бафинова земя, за да търсят диамантена

...
Като преглеждаха проби от Бафинова земя, за да търсят диамантена
Коментари Харесай

Геолози откриха изчезнал фрагмент от древен континент в Канадския север

Като преглеждаха проби от Бафинова земя, с цел да търсят диамантена жилка, канадски геолози се натъкнаха на непозната останка от Северноатлантическия кратон - антична част от земната континентална кора, заяви Физ.орг.

Кимберлитните скали са основни в търсенето на диаманти. Те са формирани преди милиони години на дълбочина от 150 до 400 км и се изтласкват на повърхността от геоложки и химически процеси, предава Българска телеграфна агенция.

Геолози откриха добре непокътнати отпечатъци от динозавърска кожа

Когато геолози от университета на Нова Колумбия анализирали кимберлитни проби от плана Чидляк на "Де Беерс " на Бафинова земя, разбрали, че те са доста специфични. Ти имали минерален автограф, подобаващ на различен сектор от Северноатлантическия кратон - антична част от земната континентална кора, която стига от Шотландия до Лабрадор. Съседни антични кратони в Канада - в Северен Квебек, Северен Онтарио и Нанавут са със напълно друга минералогия.

Кратоните са постоянни фрагменти от земната кора на милиард години. Около тях се събират други блокове. Някои от тези ядра още са в центъра на континентални плочи, като Северноамериканската, само че други антични континенти са се разделили на по-малки фрагменти.

Северноамериканският кратон се е разделил на фрагменти преди 150 милиона години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР