Като по-млади сякаш сме принудени да избираме две от следните

...
Като по-млади сякаш сме принудени да избираме две от следните
Коментари Харесай

Как липсата на сън може да навреди на социалния ти живот

Като по-млади като че ли сме принудени да избираме две от следните неща за сметка на третото: положителни оценки, обществени контакти и сън. Колкото и да сме се опитвали, все едното е подценено и това неведнъж се оказват часовете, които си оставяме за отмора.

Противно на упованията ни, че в случай че се лишим от 1-2 часа в леглото поради ваучър, ще поддържаме другарствата си в положително положение, ново проучване демонстрира по какъв начин достатъчното количество сън е от главно значение за качествения обществен живот.

Изследователи от Университета в Калифорния настояват, че недоспалите измежду нас наподобяват по-малко привлекателни в очите на близките, и усилват своята обществена изолираност. Учените провели няколко опита. В един от тях са изследвани 18 участници при разнообразни условия – след две поредни нощи на бодърствуване и след задоволителна отмора.

Доброволците трябвало да гледат видео записи на непознати хора, които се пробват да влязат в контакт с тях, а когато участниците сметнат, че някой се доближава прекомерно близо, имат опцията да натиснат бутон за прекъсване на видеото. При този опит излиза наяве, че лишените от сън демонстрират по-голяма степен на злост към другарство, смятайки, че персоналното им пространство е нарушено.

В последвали опити излиза наяве, че недоспалите участници наподобяват по-самотни спрямо тези, които се радват на задоволително количество сън. Освен това, откривателите откриват, че частта от мозъка, която предизвиква общественото другарство, е доста потисната при хората, които спят по-малко.

Матю Уокър, един от създателите на проучването, споделя: „ Колкото по-малко време спим, толкоз по-малко ни се поддържа връзка с други хора. Така близките ни възприемат като недружелюбни, а това способства към негативния резултат на недоспиването. “ Той добавя, че постоянният дефицит на сън може освен за задълбочи, само че и сътвори чувство за самотност, което нараства в Съединени американски щати и Англия. Освен корист с алкохол и опиати, самотата е свързвана и с хранителни разстройства, меланхолия и преждевременна гибел.



Уокър и екипът му откриват, че негативните резултати от недоспиване са налице даже след една нощ на фалшив сън, както и противоположното – едно положително наспиване ни кара да се усещаме по-общителни и уверени . Затова експертите не престават да предлагат сред 7 и 9 часа сън всяка вечер .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР