Като период на най-интензивен растеж на тялото пубертетът невинаги слага

...
Като период на най-интензивен растеж на тялото пубертетът невинаги слага
Коментари Харесай

Кога спират да растат момчетата?


Като интервал на най-интензивен напредък на тялото пубертетът не всеки път поставя завършек на повишаването на височина с отминаването си. Дори след тийнейджърска възраст някои момчета не престават да се издължават, въпреки и с по-ниски темпове. Все отново този стадий от развиването също си има край и растежът на височина все в миналото се прекратява. И въпреки да няма точна възраст за това, моментът, че едно момче е достигнало пределната си височина може да се откри.

При момчетата се следи доста ясна взаимозависимост сред тежестта и пубертета. Установено е, че асоциираните с пубертета промени при момчета с наднормено тегло или затлъстяване стартират на по-късна възраст . Това важи и за растежа на тялото. Така може да се чака, че тези момчета ще порастват на височина до по-късен стадий от живота си, даже малко след пубертета .

Интересна взаимозависимост се следи и в темповете на напредък при двата пола в интервала на юношеството. Установено е, че съзряването на момчетата стартира с към година по-късно в сравнение с при девойките. Така във възрастовия интервал сред 11 и 14 години момчетата постоянно са по-ниски от девойките.

Точно сред 11- и 14-годишна възраст стартира пубертета при множеството момчета. Установено е, че физическото развиване е най-интензивно в границите на 2 до 5 години след началото му. Това значи, че някои момчета може да доближат оптималната си височина още на 16 години, а други – чак на 19. А има и изключения, при които заради особености в метода на живот растежът може да продължи и до 20-годишна възраст. Такава наклонност се следи при момчета, които се занимават с постоянна физическа интензивност през целия интервал на пубертета си.

Свързани публикации.. Ранен и късен пубертет – какви са аргументите? 1 Накратко за измененията, настъпващи в пубертета 0 Защо мъжете и дамите имат друга височина? 0

Продължаване на растежа даже малко след края на пубертета се регистрира и при момчета, които са потомци на двама високи родители. Има даже способ, по който експертите смятат, че може да се откри относително тъкмо какъв брой високо ще порасне такова момче. Ползва се специфична формула . Сумира се растежът на двамата родители, дели се на 2 и към получената стойност се прибавят 6 см. Много опити сочат, че резултатите са съответни, несъмнено, в случаите, когато момчето пораства при оптимални условия на средата на обитание.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР