Като оставим настрана вкусовете - пикантната храна има толкова недоброжелатели,

...
Като оставим настрана вкусовете - пикантната храна има толкова недоброжелатели,
Коментари Харесай

Внимавайте с лютите чушки, но ето и шест ползи

Като оставим настрани усетите - пикантната храна има толкоз недоброжелатели, колкото и последователи

Някои настояват, че пикантната храна е прекомерно мощна за стомаха, а други настояват, че има доста потребни свойства за здравето, както и за възстановяване на действието на небцето, написа

Има доста легенди, основани към пикантната храна. Всички сме чували, че предизвиква хемороиди (не е правилно, че ги предизвиква, само че в случай че към този момент ги имаме, би трябвало да заобикаляме пикантната храна, с цел да не утежняваме възпалението) или че провокира контракции при бременни, което не е било научно потвърдено.

Обаче това, което многочислени научни проучвания демонстрират е, че в умерени количества лютите чушки имат повече преимущества, в сравнение с дефекти за нашето здраве.

Люти чушки в кухнята

Най-лютите чушки в света са Червената Сабина Хабанеро, Тайландският Дракон от Тайланд, Тезпурският пипер от Индия, Ямайският Scotch Bonnet, лютият кайен, Табаско и лютият пипер. И макар, че някои люти чушки като чили произлизат от Южна Америка, през днешния ден те на процедура се употребяват в кухните по целия свят, естествени или обезводнени, като фалшификация в ястия, или мацерирани и съсредоточени като Табаско

Ползите от лютите чушки

1. Те оказват помощ при диети за намаляване: капсаицинът форсира сърцето, което подтиква метаболизма, като покачва телесната топлота и форсира скоростта, с която тялото изгаря калории. Освен това провокира чувство за задоволеност.

2. Те усъвършенстват кръвообращението: капсаицинът усилва скоростта на притока на кръв и понижава кръвното налягане, заради което кръвта доближава по-добре до сърцето. А витамините А и С в лютите чушки укрепват стените на кръвоносните съдове.

3. Те са противоракови: изследванията демонстрират, че капсаицинът забавя растежа на раковите кафези.

4. Те се борят с настинките: отварят носните проходи, подобрявайки запушването и астмата, а изпотяването контролира телесната температура при положение на грип.

5. Те се борят с депресията: генерират ендорфини и серотонини, които дават чувство за благоденствие и усъвършенстват настроението.

6. Те са афродизиаци: високото им наличие на витамин С генерира ендорфини, тъй че някои теории настояват, че лютото е афродизиак.

Внимавайте с лютите чушки...

При язва на стомаха или друго стомашно-чревно заболяване не се предлага потреблението на люти чушки, защото може да провокира по-силно раздразнение. Прекомерното пикантно би трябвало да се заобикаля и при положение на кървене, болести на черния дроб и пикочните пътища.

Но както казахме, в умерени количества пикантната храна има повече изгоди, в сравнение с дефекти. Вече зависи дали повече или по-малко харесваме това възприятие, което безусловно ни изгаря устата!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР