Като незаконни отхвърли референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон като

...
Като незаконни отхвърли референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон като
Коментари Харесай

ЕС отхвърля референдумите в Донбас като „незаконни“

Като противозаконни отхвърли референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон като „ противозаконни “. Това стана ясно от пост на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Twitter.

„ Европейски Съюз отхвърля противозаконните „ референдуми “ в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това е следващото посягане против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, посред непрекъснати нарушавания на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които не престават да устояват на съветското настъпление “, написа Борел.

Гласуването завърши във вторник, като се организира в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. То бе дали жителите им желаят да се причислят към Руската федерация.

Световните издания обобщават предварителните резултати от референдумите. Те демонстрират поддръжка за присъединението, само че в това време са извършени при
извънредно ниска интензивност.
Бяха пуснати и видеа, показващи по какъв начин от урните се вадят празни бюлетини, които обаче се броят като глас „ за “, заяви actualno.bg.

Присъединяването на Донецка област към Русия е подкрепено от 98,35% от гласоподавателите при обработени над 22,48% от бюлетините.

В Луганска област присъединението към Русия, след обработката на 21,11% от бюлетините, е подкрепено от 97,83% от гласувалите.

Присъединяването на Запорожка област към Русия, съгласно резултатите от обработката на 29% от бюлетините, е подкрепено от 97,79% от гласоподавателите.

А 97,05% от гласоподавателите, след обработката на 28% от бюлетините, са подкрепили присъединението на Херсонска област към Руската федерация.

Според локалната Централна изборна комисия в Луганска област изборната интензивност е била 92,6%.

„ Референдумът се смята за годен, макар опитите на Киев да го провали “, съобщи водачът на сепаратистката Луганска национална република Леонид Пасечник.

Кметът на Мариупол – Донецка област, Вадим Бойченко, който напусна пристанищния град, откакто руснаците го превзеха след траяла месеци блокада, обаче
уточни, че единствено 20% от към 100 000 останали поданици
са дали своят вот на референдума. Населението на Мариупол преди войната беше над половин милион души.

Окончателните резултати от референдумите ще бъдат оповестени в сряда сутринта.

Западните демокрации, Украйна и даже обичайният съветски съдружник Сърбия оповестиха към този момент, че няма да признаят резултатите от референдумите.
Позицията на Китай е, че „ би трябвало да се зачита териториалната целокупност на всички страни ”.
Съединените щати, взаимно с Албания, ще внесат резолюция в Съвета за сигурност, осъждаща референдумите, заяви посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации и в случай че Русия наложи несъгласие, документът ще бъде препоръчан за гласоподаване в Общото заседание на Организацията на обединените народи.

Междувременно, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев е коментирал резултатите от референдумите, проведени в четирите украински области, които са под съветски надзор.

„ Резултатите са явни. Добре пристигнали вкъщи, в Русия! “, написа той в канала си в Телеграм, оповестяват Българска телеграфна агенция и международните издания.

Следващото деяние на Донецката национална република след референдума ще бъде подписването на съглашение с Русия. Ръководителят на републиката Денис Пушилин е декларирал това на брифинг в Централната изборна комисия на ДНР по отношение на резултатите от гласуването на референдума, оповестяват международните издания.

Пушилин е добавил, че напълно скоро ще „ тръгне на път “, с цел да подпише съответното съглашение.

„ Сега ще се приготвям за идващите стъпки, за пътуването. Както казахме скоро, това е подписването на съглашение с Русия. Така че напълно скоро ще потегли на път “, споделя ръководителят на ДНР.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР