Като неизменна част от народното ни творчество, поговорките, както и

...
Като неизменна част от народното ни творчество, поговорките, както и
Коментари Харесай

10 стари поговорки на нов глас

Като неизменима част от националното ни творчество, поговорките, както и техните близки роднини – пословиците, съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развиването на националната му еднаквост.

С помощта на поговорките се дава оценка на преживелица, човешко държание или активност. Заедно с народните песни, приказките, гатанките и пословиците те образуват „ общността “ на народното творчество. Поговорките вършат речта непринудена, жива и образна.

Тези къси текстове са мерило за духовното развиване на нацията и са образец за нейния капацитет. Освен това поговорките и пословиците са един добър метод да се опознае народопсихологията на даден народ.

Според езиковедите съществуват разнообразни разновидности на една и съща сентенция, както и такива, чийто генезис е невероятно да бъде открит – смислово идентични изрази се популяризират по целия свят в разнообразни преводи.

Днес ви предлагаме един малко по-различен прочит на няколко познати национални мъдрости, рисуващи актуалната картина у нас и описващи българина в 21-ви век. Ето 10 остарели поговорки на нов глас.

1. По облеклата посрещат, само че в случай че не ги харесат – те изпращат.

2. Брат брата не храни, тежко който го има.

3. Да би спокойно седяло, не би в политиката влезнало.

4. С просвета няма удача.

5. Черни пари за бели дни.

7. Никой не се е родил теоретичен, само че някои са се родили с връзки.

8. Бързата работа – кяр за майстора.

9. Да получиш от починал имейл.

10. Облякъл се Илия, погледнал се – отново във Фейсбук.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР