Като изключим цената, за четири пети от потенциалните купувачи на

...
Като изключим цената, за четири пети от потенциалните купувачи на
Коментари Харесай

Кое е най-важното, когато избираме жилище

Като изключим цената, за четири пети от евентуалните купувачи на жилища най-важно е мястото, на което то се намира, а на второ място - дали има магазини, пазари, детски площадки, услуги.

Това сочат резултатите от изследване на " Дневник " измежду читателите в интервала 7 - 17 юли 2017. На въпроси за метода, по който биха избирали неподвижен парцел, дадоха отговор 614 регистрирани консуматори на уеб страницата.

Едва трето по значимост изискване е съществуването на комфортни транспортни връзки (за 32%), само че дружно с тези, за които е от голяма важност близостта на метрото и местата за паркиране, делът им надвишава 60 на 100. 17% от участвалите в анкетата споделят, че към този момент са купили жилище, което значи, че в отговорите си се базират на насъбран персонален опит. Приблизително по равно се разпределят тези, които не възнамеряват покупка, имащите такова желание, само че в дълготрайна вероятност и тези, които слагат решението си според от пазарната обстановка. Твърдо възнамеряват нов дом в границите на година 12.9 на 100.

С каква цел бихте купили жилище

Мнозинството - близо 40%, дават отговор, че желаят да разполагат със лично, само че дружно с тези, които желаят да се реалокират в по-голямо, делът им доближава две трети. Едновременно с това значителен % - 30.2 на 100, обмислят покупка с капиталова цел.

Българската традиция да се обезпечи пространство за живеене на децата се поддържа от 14% от далите отговор. За съпоставяне - да обезпечат дом за родителите си възнамеряват едвам 1.4%. Всеки пети възнамерява второ жилище в различен град или ваканционен парцел.

Жива е и друга традиция - на метода " направи си самичък ", се вижда от резултатите. Едва за под 8% е значимо жилището, което купуват, да е изцяло приключено.

От какво зависи покупката на жилище

Отговорите на този въпрос демонстрират, че равнището на приходите в фамилията е доста по-съществен фактор (31.4%), в сравнение с лихвите по ипотечните заеми (под 5 на сто). Тези, за които е значимо да намерят подобаващото за себе си жилище (23.6%) пък са повече, въпреки и с малко, от тези, за които по-важна цената (22.3%).Кои са купувачите
Две трети от участвалите в анкетата са мъже, близо 70% са във възрастовия диапазон 25 - 44 г, 85% са с висше обучение. Близо половината са квалифицирани чиновници, всеки пети е представител на висшия мениджмънт, а всеки десети е притежател на бизнес и представител на свободна специалност. Най-голям дял - над 36%, са дали отговор, че получават над 2500 лева месечно, близо 23% са с месечен приход сред 1500 и 2500 лева, 18 на 100 - сред 1000 и 1500 лева Тоест четири от всеки петима взимат над 1000 лева От данните се вижда, че даже измежду обявилите невисок месечен приход - до 600 лева, множеството възнамеряват покупка, само че в по-далечна вероятност. В най-високодоходната група проектите, свързани с покупка на жилище, се разпределят почти поравно сред тези с краткосрочно желание - до 12 месеца, тези с проект за по-далечно бъдеще и тези, които към този момент са го създали. Впечатляващо е, че точно във високодоходната група са най-вече далите отговор, че решението им зависи от пазарната обстановка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Места за живеене (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР