Като “исторически определи бюджета председателят на ресорната комисия в НС

...
Като “исторически определи бюджета председателят на ресорната комисия в НС
Коментари Харесай

Депутатите окончателно приеха бюджета за догодина

Като “исторически ” дефинира бюджета ръководителят на отрасловата комисия в Народно събрание Йордан Цонев. По думите на финансовия министър Асен Василев план-сметката е сложна за осъществяване, само че всеки разход е записан ред по ред и на месечна база финансовата стратегия може да бъде следена.

 

Това е първият път от няколко години, в който бюджетът се приема в точния момент - до момента поради политическата рецесия и неналичието на постоянно държавно управление новата година започваше със остарял бюджет. 

 

План-сметката планува 3.2% растеж на Брутният вътрешен продукт и продължаващ спад на инфлацията до близо 5%. 

За първи път в бюджета има и лист с съответни капиталови планове за общините - тематика, която за малко да раздруса ръководещото болшинство и накара опозицията да се тормози за метода, по който тези средства се разпределят. Целта е обаче да се обезпечи бистрота при разходването на бюджетите, които ще бъдат за съответни стратегии. 

 

Гласувани бяха още към 200 млн. лв., в които са планувани пари за основаване на фонд “Стефан Стамболов ” за финансиране на образование на българите в чужбина при изискване, че по-късно се върнат да работят в България, бяха отпуснати 68 млн. лв. за бранш просвета, средства за център за киберсигурност в ДАНС и др.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР