Kато “архитекта на Путин е известен 64-годишният италиански предприемач Ланфранко

...
Kато “архитекта на Путин е известен 64-годишният италиански предприемач Ланфранко
Коментари Харесай

Архитектът на Путин: Кой е Ланфранко Иванович Чирило?

Kато “архитекта на Путин ” е прочут 64-годишният италиански бизнесмен Ланфранко Иванович Чирило, който има и съветско поданство.

Пръв го назовава по този начин Алексей Навални, заговаряйки за него като за строителя на двореца на Путин. Фараонският план в Геленджик е с три хелипорта, казино, частен залив на Черно море, под земята мразовит замък, амфитеатър на повърхност от 18 000 кв. метра. Според Навални всичко това коствало 1 милиарда $.

Че той е проектирал двореца, самият Чирило призна в изявление за италианската тв “Ла Сете ” още предходната година

Но той твърди, че му бил предоставен от частна компания и от йордански бизнесмен с съветски генезис и че в никакъв случай по този мотив не се е срещал с Путин.

През 2014 година Путин дава на италианеца съветско поданство. Така Чирило става Ланфранко Иванович, московски проектант от италиански генезис, както написа в формалния си профил.

През август 2022 година роденият във Венеция предприемач се сблъсква с италианското правораздаване. Прокуратурата на Бреша го упреква за това, че симулира жителство в Русия, с цел да не заплаща налози за милиони в Италия. Чирило се афишира за почтен, само че му запорират благосъстоятелност за 140 млн. евро. Сред тях са вили, бижута, оригинали на Пикасо, Сезан, Кандински, както и яхта, хеликоптер и 670 хиляди евро в брой.

Предприемачът тогава дава отговор от 51-ия етаж на “Империя ”, московския небостъргач, в който има 4000 кв. м.

“Желанието ми е да се защитя персонално, участвайки в развой. Не че не желая да се върна в Италия, само че като съветски жител при съществуването на мандат на Интерпол и без искане за екстрадиция от страна на италианските управляващи не мога да се върна ”, сподели тогава Чирило,

Днес неговата версия за съветската му авантюра може да се прочете в новопубликуваната му автобиография “Архитектът на Путин ”

“Работил съм за 44 съветски милиардери от листата на “Форбс ”. Не одобрявах всеки клиент, даже да беше доста богат. Моята фабрична марка в Русия беше станала гаранция за качество. Всички знаеха, че щом кажех, че в банята ще сложа лапис лазули (вид драгоценен камък – бел.а.) или пък жълт египетски оникс, щях да употребявам тъкмо това и нищо друго и нямаше в никакъв случай да употребявам по-нискокачествен материал, с цел да печеля ”, написа италианецът.

За да стигне до най-високите етажи в Русия, Чирило минава през какво ли не, пишат от “24 часа ”.

Син на италиански боен от Виторио Венето, през 1980 година зарязва ученето си по архитектура във Венеция и отива да преподава математика в Либия. През 90-те се мести в Кувейт, с цел да стигне по-късно и до Москва през 1995 година Отваря свое посланичество и по този начин стартира кариерата си, обвързвана с обзавеждането на къщите на съветските новобогаташи.

По това време Москва е като Чикаго от 30-те години – всички обикалят въоръжени, а разчистването на сметките и спасяването на кожата се удава единствено на някои, измежду които и на предприемача от Бреша, който има телохранители. Това е времето, в което руснаците стартират да се oпиват от новата си пристрастеност – строителството. Всички полудяват по ремонтите, само че тогава в Москва е цялостно най-вече с турски и маджарски проектанти и търговци. Чирило мечтае да се трансформира в новия Растрели – италианския проектант, който преди време проектира Санкт Петербург.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР